Kruche ciasteczka w kształcie talarków. Malutkie, takie na jeden kęs. Ich przygotowanie zabiera niewiele czasu i jest bardzo proste. Uroku dodają im widoczne ziarenka wanilii.
250 g margaryny do pieczenia
120 g cukru
szczypta soli
1 łyżka mleka
350 g mąki
ziarenka z 1/2 laski wanilii
Margarynę miksujemy z cukrem, solą i mlekiem. Do masy dodajemy ziarenka wanilii i mąkę. Gdy składniki się połączą formujemy z ciasta wałek o średnicy 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce. Schłodzony wałek kroimy w plasterki o grubości 0,5 cm. Ciasteczka pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Uwielbiam waniliowe ciasteczka. Twoje są takie śliczne, chętnie bym się poczęstowała.
Zapisuję przepis :)
Pozdrawiam!
To zapraszam na poranną kawę z ciasteczkiem :)
Gdybym mogła, dodawałabym wanilię do wszystkiego. Z przyjemnością wypróbuję Twój przepis :)
:) Aniu, jak zwykle to co Twoje łapki upichcą jest piękne i apetycznie wygląda:) zapewne też smakuje pysznie:)
Ja jestem w tej dobrej sytuacja- że już próbowałam Twoich ciasteczek:P wiem że są przepyszne:)co prawda…bożonarodzeniowych, ale…
:)))pyszne były!!!
Przeurocze!:)
Bardzo wymowne ciasteczka, aż chce się sięgnąć po jedno do kawy :)
piekne zdjecia apetycznych ciasteczek :))
Nie odmówiłabym. Sama dość często piekę kruche ciasteczka. I to jest to co smakuje zawsze i każdemu :-)
Tyle, że u mnie z masłem. Muszą być maślane :)
No właśnie w tym przepisie masło nie bardzo się sprawdza. Z margaryną ciasteczka są smaczniejsze :)
I can’t read it, but the picture of your dessert looks fantastic!
Skusiły mnie. ;) Jutro zabieram się za ich wykonanie. ;)
Wyszły smakowite. :D Smakują trochę jak takie ciasteczka w cukrze. ;]
Cieszę się, że się udały :)
Ciasteczka Wyszły Znakomite ;)
Zrobiłam na święta, jako ze nie mogłam nigdzie dostac wanili w mojej mieścinie to dodałam cynamonu i mielonego imbiru i wyszły korzenne :) na każdego na wierzch połówka migdała i musiałam upiec dwie porcje bo połowę pierwszej zjadł pies jak nikt nie patrzył :)
A margaryna musi być temperatury pokoju? czy jaka? dziękuję.
Najlepiej chłodna.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki