Ponieważ mój zakwas odmówił współpracy i muszę zaczynać od nowa zdecydowałam się na upieczenie chleba na samych drożdżach. Struktura ciasta i dziury nie są tak imponujące jak w chlebie pieczonym na zakwasie ale chleb jest całkiem smaczny. Połowa bochenka zniknęła jeszcze zanim chleb zdążył ostygnąć. Przepis znalazłam na blogu Amanda’s cookin’
1 paczka suchych drożdży (2 1/4 łyżeczki)
1 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 szklanki gorącej wody
1/4 szklanki letniej wody
około 4 szklanek mąki (ja użyłam żytniej typ 720)
1/2 łyżki soli
3 łyżki oleju
1/4 szklanki melasy
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki letniej wody. Łączymy je ze szklanką mąki i odstawiamy rozczyn do podwojenia objętości.
Do miski wsypujemy płatki owsiane i zalewamy je gorącą wodą. Płatki zalewamy wodą równomiernie aby wszystkie były mokre ale nie mieszamy ich. Odstawiamy do wystudzenia.
Do miski miksera wlewamy olej, melasę, dodajemy sól, rozczyn, płatki owsiane i pozostałą mąkę. Zarabiamy dosyć zwarte, elastyczne ciasto. Gdyby ciasto było za luźne można dosypać mąki.
Keksówkę natłuścić i wysypać mąką lub otrębami. Przekładamy ciasto do keksówki, wygładzamy wierzch i odstawiamy do podwojenia objętości.
Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Piękny ma kolor. Ja póki co zakwas omijam z daleka :) A taka kanapeczka… Mniam :)
Nie omijaj zakwasu bo chleby na zakwasie są najlepsze :) Nie taki zakwas straszny… :)
Piękny bochenek ;)
Podoba mi fakt że jest tylko na mące żytniej i płatkach. Przepis zapisuje, mam sporo płatków więc prędzej czy później będę musiała je użyć:)
coś jest w tym znikaniu ciepłego chleba.. chyba jednak taki smakuje najbardziej :-)
Śliczny chlebek! A ta kanapeczka wygląda tak smakowicie, mniam:)
Pozdrawiam:)
Piekny chlebek!
ja chlebki na zakwasach jak narazie równiez omijam :) Twój jest wspaniały :)
wiesz, jak ja nie miałam jeszcze zakwasu to piekłam chleby na zaczynie drożdżowym nastawianym dzień wcześniej, dziury były przednie xD
u mnie pod hasłem chleb wiejski i z pieczonymi ziemniaczkami takowe znajdziesz, jeśli masz ochotę (:
życzę udanego nowego zakwasu!
(;
Mój zakwas właśnie dokarmiony czeka na kolejną przygodę :) też się obawiałam przez chwilę, że coś z nim nie tak, ale na szczęście jak najbardziej tak :)
Piękne zdjęcie z chlebkiem!
przepiekny chlebek i wyglada bardzo smakowicie, najlepiej smakuje taki świezutki z maselkiem :)
mam jeszcze pytanko, na jakiej wielkosci keksowke sa te proporcje?
ja piekę w takiej średniej, silikonowej – ok. 12 cm x 26 cm
dziekuje za odpowiedz:) przepis juz zanotowany do wyprobowania…
A ja zaraz biorę sie za jego pieczenie:) Niestety mam tylko zwykłe płatki owsiane, ale mam nadzieję, że na nich też chlebek wyjdzie:)pozdrawiam ciepło i dam znać co mi wyszło:)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki