Czereśnie to dla mnie jedne z najsmaczniejszych owoców. Pyszne są zerwane prosto z gałęzi, pyszne w konfiturze i równie smaczne na gorąco pod pierzynką z kruszonki :). Do niedzielnej, popołudniowej kawy zrobiłam crumble czereśniowo – nektarynkowe. Zamiast dużej formy użyłam małych ramekinów żeby każdy z domowników mógł się cieszyć swoim osobistym mini crumble :)
125 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
0,5 kg czereśni
4 nektaryny
8 łyżek brązowego cukru
Czereśnie płuczemy pod bieżącą wodą, pozbawiamy ogonków i drylujemy. Nektaryny pozbawiamy pestki i kroimy w dość sporą kostkę.
Masło rozcieramy z cukrem kryształem. Dodajemy mąkę i rozcieramy palcami aż powstaną drobne okruszki.
Do każdego ramekina wsypujemy łyżkę brązowego cukru. Na cukier wykładamy owoce do 3/4 wysokości naczynia. Wierzch owoców posypujemy kruszonką.
Deser zapiekamy w piekarniku, w temperaturze 200 stopni do chwili aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Podane proporcje wystarczą na wypełnienie 8 ramekinów o pojemności 200 ml.
prezentują się cudownie i tak pewnie smakują :)
osobiste mini crumble brzmi uroczo :-) i ja najbardziej lubię małe formy. małe słodkości.
Właśnie mam zamiar sobie takie ramekiny zakupić;) Więc na pewno będę robić moje pierwsze crumble;)
Ja swoje kupiłam w Tesco, 10 zł za 4 sztuki.
Cudowne crumble! Z czereśniami musi smakować bosko!:)
wspaniałe! zapisuję :)
O jakie apetyczne, poproszę porcyjkę!
po prostu pychota! wygladaja bardzo zachecajaco… a do tego ladne zdjecia
Właśnie kupiłam sobie takie ramekiny:)) Coś mi sie wydaje, że przetestuję ten przepisik:D
Pyszne, ostatnio robilam cos podobnego..ale z czeresniami ..to jeszcze lepsze ;)
oj jak ja bym się cieszyła z takiego osobitego crumble…
oj do kawy bym jedna taką poprosiła :D
Narobiłaś mi smaku z samego rana. Małe, śliczne i niesamowicie kuszące. Świetny deser.
Love your crumble and photos. I bake a cake with tangerines a week ago. Love your idea
Gean is not a commonly used term. This type of cherry is called a sweet cherry in English.
I didn’t know how to translate it and i found 'geans’ in my dictionary, but if it’s sweet cherry then i’ll change it. Thank you :)
Fajny pomysł, wart zapamiętania
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki