Ciekawa jestem czy Wy również po znalezieniu dobrego przepisu na jakieś ciasto macie opory przy eksperymentowaniu z innymi przepisami. Bo ja tak mam. Nie wiem czy to dobrze czy źle, ale jak znajdę przepis ideał to z uporem maniaka go eksploatuję zmieniając dodatki dla urozmaicenia. Tak też jest z przepisem na babkę :). Dzisiaj jednak postanowiłam to zmienić i zrobiłam babkę z nowego przepisu. Co prawda kiedy w czasie miksowania składników ciasto wyglądało jak rozwarstwiony krem to zaczęłam powątpiewać w powodzenie, ale jak się okazało niesłusznie. Babka wyszła całkiem smaczna, ciemne ciasto pachnie i smakuje jak nugat, jasne wyraźnie czuć wanilią. Całkiem dobra ta babka :). Przepis pochodzi z gazetki „Ciasta Domowe”.
250 g masła
1 1/4 szklanki cukru
5 jajek
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki śmietany
3 duże łyżki nutelli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
W dużej misce ubijamy jajka z cukrem. Masa musi być jasna i puszysta. W drugiej misce ucieramy masło. Gdy masło jest utarte na kremową masę dodajemy po jednej łyżce, ciągle miksując, masę jajeczną. Mnie właśnie na tym etapie masa się rozwarstwiła. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy. Stopniowo dodajemy do masy mąkę i śmietanę, i dalej ucieramy. Gdy składniki dobrze się połączą dzielimy ciasto na dwie części. Do jednej dodajemy nutellę, do drugiej ekstrakt waniliowy.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Na spód formy wylewany jasne ciasto, na górę ciasto z nutellą.
Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni.
Przecudna jest ta babka.
Zapowiada Mi święta:)
Pozdrawiam serdecznie
tak mi się ze świętami skojarzyło (: ładna ta babka (:
czasem miewam takie opory, ale zazwyczaj właśnie na przekór nim, sprawdzam tez inne przepisy :) a babka wygląda superczekoladowo!
śliczna! taka puchata ;] mniam.. a dodatek nutelli tylko wzmaga moje pragnienie tej babki ;p
Śliczna foremka i apetycznie wyglądająca babka.
Pozdrawiam
Całkiem dobra? Wygląda przepysznie! :) Bardzo profesjonalnie i pieknie:)
Pozdrawiam AniU:)
A jaka piękna jeszcze.
śliczna ta babeczka, a jak z nutellą, to juz wiem komu u mnie by smakowała :)
Piękna ta babka!
I oremka świetna:)
Cudowna ta babka!
Świetna babeczka. Tak się do mnie uśmiecha za zdjęcia.
I foremka też świetna.
Pozdrawiam serdecznie.
Cudowna babka, wygląda baaardzo apetycznie, chętnie bym zjadła ten kawałeczek ze zdjęcia ;)
Wspaniale wygląda! skuszę się na pewno, bo od wieków nie jadłam babki!
Zrobilam :) Krok po kroku tak jak w przepisie i smietana mi zostala ;) Zapomnialas chyba napisac o tej smietanie. Nie wiem zatem jak smakuje ze smietana, ale bez smietany calkiem dobra.
Dobrze, że zauważyłaś bo faktycznie przeoczyłam. Idę poprawić przepis :)
Witam, babka piękna. A gdzie można kupić taką cudną formę? Pozdrawiam :-)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki