Pączki z sokiem pomarańczowym

W gazetce „Lubię gotować” znalazłam przepis na pączki, który mnie bardzo zaciekawił. Rozczyn sporządza się z soku pomarańczowego. Sok dodaje się także do ciasta. W gazetce, z ciasta sporządzonego według podanych proporcji, zaleca się formować pączki rękami i nadziewać surowe ciasto marmoladą. Szczerze gratuluję temu kto tego dokona :) Ale nie zniechęcajcie się. Zmieniłam tylko technikę formowania pączków i piekłam te pączki już kilkakrotnie, bo naprawdę warto. Są bardzo smaczne, delikatne, a sok pomarańczowy zabarwia ciasto na ładny, żółty kolor.

 

PĄCZKI Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM

 

500 g mąki

50 g świeżych drożdży

50 g miodu

1 szklanka soku pomarańczowego

8 żółtek

2 łyżki rumu (ja dałam spirytus)

100 g masła

tłuszcz do smażenia

cukier puder do posypania

 

Drożdże rozcieramy z 1/4 szklanki soku pomarańczowego, łyżką mąki i miodem. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięty rozczyn łączymy z żółtkami, pozostałym sokiem, przesianą mąką i rumem. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość nabieramy łyżką małe porcje i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Ponieważ nie chciało mi się smażyć ciasta nabierając go łyżką przełożyłam je do grubego worka (takiego na mrożonki), odcięłam róg i wyciskałam ciasto na rozgrzany tłuszcz odcinając nożyczkami 2 cm kawałki ciasta. Nożyczki przed użyciem lekko natłuściłam żeby ciasto się do nich nie przyklejało. Nie martwcie się o strukturę ciasta, jeżeli jest dobrze wyrośnięte to przełożenie do worka i wyciskanie nic nie zaszkodzi. Trzeba tylko uważać przy odcinaniu ciasta, należy to robić delikatnie i z małej wysokości żeby tłuszcz nie chlapał i nie poparzył Wam rąk.

 

Wydrukuj przepis


21 komentarzy

  1. 13 lutego 2011 o 18:24

    takie na jeden kęs :) może się wymienimy? u mnie serowe :)

    • Ania
      13 lutego 2011 o 18:25

      Właśnie oglądam Twoje serowe :)

  2. 13 lutego 2011 o 19:30

    Zaciekawiła mnie metoda tworzenia pączków:) hmmmmmmmm…:) kusząca zabawa:)

  3. 13 lutego 2011 o 19:45

    ładniutkie takie malutkie:)
    i ten sok pomarańczowy – brzmi zachęcająco:)

  4. 13 lutego 2011 o 20:32

    maleńkie słodkości :) wyglądają przeuroczo i pewnie równie dobrze smakują!

  5. 13 lutego 2011 o 20:55

    nieznane smaki kuszą najbardziej. tak właśnie jest z tymi pączkami.

  6. 13 lutego 2011 o 21:20

    Jakie pyszniutkie:) musze kilka skubnac…:)

  7. 13 lutego 2011 o 21:40

    Ciekawe te male pączuszki:) Z sokiem pomarańczowym musza ciekawie smakować:)
    Pozdrawiam ciepło:)

  8. 14 lutego 2011 o 06:41

    Pomarańczowe pączki … – to brzmi smakowicie ! :)

  9. 14 lutego 2011 o 08:18

    ten sok pomarańczowy niesamowicie mnie zaciekawił.
    koniecznie zanotuję, „na zaś” ;]

  10. 17 lutego 2011 o 13:58

    Skromnie poprosimy dwa (ale zamiar mamy zwinąć wszystkie! :) Piękne zdjęcia, serdecznie zapraszamy na nasz nowy portal kulinarno – fotograficzny http://wykrywacz-smaku.pl/

  11. 19 lutego 2011 o 09:11

    bardzo ciekawe!

  12. 23 lutego 2011 o 19:00

    Mniam, mniam maleństwa pełne słodyczy

  13. 26 lutego 2011 o 00:11

    Wygladają mega apetycznie …

  14. 15 marca 2011 o 06:35

    Same pyszności, chyba pokuszę się o zrobienie takich :)

  15. 16 lutego 2012 o 14:13

    Ten sok pomarańczowy i mnie kusi…:). Tak, jak wygląda pączków:). A wiesz, znam kogoś, kto potrafi surowe pączki nadziewać, ciocia-babcia po 70 tce…:):):) – misterna robota:)

    • Ania
      16 lutego 2012 o 14:30

      Nadziewanie surowych pączków nie jest sztuką :) Sztuką jest nadziać pączki z TEGO ciasta – w przepisie było napisane, żeby nadziewać na surowo ale ciasto jest tak lejące, że trzeba go wyciskać przez worek :) Nie ma szans na uformowanie kulki w dłoniach :). Ale pączki są pyszne i warto spróbować.

  16. 16 lutego 2012 o 21:52

    zrobiłam i te i są przepyszne (zakochałam się w nich), ja długo je wyrabiałam , potem długo wyrastałam w międzyczasie składając co 45 minut dwa razy ciasto i normalnie dało się kształtować i ba nadziać powidłami wymieszanymi z smażona skórką pomarańczowa
    Są wspaniałe

  17. 18 marca 2012 o 07:47

    Bo z tymi przepisami z gazetek często tak bywa:)ale jak widać można sobie ztym poradzić i upiec naprawdę cudowne pączusie:)

  18. balldurs
    5 lutego 2013 o 08:18

    a ja mam pytanie może głupie,ale wolę zapytać ;) czy do zrobienia rozczynu trzeba podgrzać sok pomarańczowy przed dodaniem drożdzy? czy wystarczy aby sok miał „temperaturę pokojową”?

  19. Ania
    5 lutego 2013 o 09:04

    Nie trzeba podgrzewać, byle tylko nie był z lodówki.

Leave reply

*

Back to Top