W gazetce „Lubię gotować” znalazłam przepis na pączki, który mnie bardzo zaciekawił. Rozczyn sporządza się z soku pomarańczowego. Sok dodaje się także do ciasta. W gazetce, z ciasta sporządzonego według podanych proporcji, zaleca się formować pączki rękami i nadziewać surowe ciasto marmoladą. Szczerze gratuluję temu kto tego dokona :) Ale nie zniechęcajcie się. Zmieniłam tylko technikę formowania pączków i piekłam te pączki już kilkakrotnie, bo naprawdę warto. Są bardzo smaczne, delikatne, a sok pomarańczowy zabarwia ciasto na ładny, żółty kolor.
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
50 g miodu
1 szklanka soku pomarańczowego
8 żółtek
2 łyżki rumu (ja dałam spirytus)
100 g masła
tłuszcz do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozcieramy z 1/4 szklanki soku pomarańczowego, łyżką mąki i miodem. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn łączymy z żółtkami, pozostałym sokiem, przesianą mąką i rumem. Wyrabiamy ciasto aż będzie jednolite i gładkie. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość nabieramy łyżką małe porcje i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Ponieważ nie chciało mi się smażyć ciasta nabierając go łyżką przełożyłam je do grubego worka (takiego na mrożonki), odcięłam róg i wyciskałam ciasto na rozgrzany tłuszcz odcinając nożyczkami 2 cm kawałki ciasta. Nożyczki przed użyciem lekko natłuściłam żeby ciasto się do nich nie przyklejało. Nie martwcie się o strukturę ciasta, jeżeli jest dobrze wyrośnięte to przełożenie do worka i wyciskanie nic nie zaszkodzi. Trzeba tylko uważać przy odcinaniu ciasta, należy to robić delikatnie i z małej wysokości żeby tłuszcz nie chlapał i nie poparzył Wam rąk.
takie na jeden kęs :) może się wymienimy? u mnie serowe :)
Właśnie oglądam Twoje serowe :)
Zaciekawiła mnie metoda tworzenia pączków:) hmmmmmmmm…:) kusząca zabawa:)
ładniutkie takie malutkie:)
i ten sok pomarańczowy – brzmi zachęcająco:)
maleńkie słodkości :) wyglądają przeuroczo i pewnie równie dobrze smakują!
nieznane smaki kuszą najbardziej. tak właśnie jest z tymi pączkami.
Jakie pyszniutkie:) musze kilka skubnac…:)
Ciekawe te male pączuszki:) Z sokiem pomarańczowym musza ciekawie smakować:)
Pozdrawiam ciepło:)
Pomarańczowe pączki … – to brzmi smakowicie ! :)
ten sok pomarańczowy niesamowicie mnie zaciekawił.
koniecznie zanotuję, „na zaś” ;]
Skromnie poprosimy dwa (ale zamiar mamy zwinąć wszystkie! :) Piękne zdjęcia, serdecznie zapraszamy na nasz nowy portal kulinarno – fotograficzny http://wykrywacz-smaku.pl/
bardzo ciekawe!
Mniam, mniam maleństwa pełne słodyczy
Wygladają mega apetycznie …
Same pyszności, chyba pokuszę się o zrobienie takich :)
Ten sok pomarańczowy i mnie kusi…:). Tak, jak wygląda pączków:). A wiesz, znam kogoś, kto potrafi surowe pączki nadziewać, ciocia-babcia po 70 tce…:):):) – misterna robota:)
Nadziewanie surowych pączków nie jest sztuką :) Sztuką jest nadziać pączki z TEGO ciasta – w przepisie było napisane, żeby nadziewać na surowo ale ciasto jest tak lejące, że trzeba go wyciskać przez worek :) Nie ma szans na uformowanie kulki w dłoniach :). Ale pączki są pyszne i warto spróbować.
zrobiłam i te i są przepyszne (zakochałam się w nich), ja długo je wyrabiałam , potem długo wyrastałam w międzyczasie składając co 45 minut dwa razy ciasto i normalnie dało się kształtować i ba nadziać powidłami wymieszanymi z smażona skórką pomarańczowa
Są wspaniałe
Bo z tymi przepisami z gazetek często tak bywa:)ale jak widać można sobie ztym poradzić i upiec naprawdę cudowne pączusie:)
a ja mam pytanie może głupie,ale wolę zapytać ;) czy do zrobienia rozczynu trzeba podgrzać sok pomarańczowy przed dodaniem drożdzy? czy wystarczy aby sok miał „temperaturę pokojową”?
Nie trzeba podgrzewać, byle tylko nie był z lodówki.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki