Wiem, wiem wieje już jabłkowo – gruszkową nudą, ale już jestem na finiszu przetwarzania ogródkowych owoców :). Przepis na to ciasto znalazłam na karteczce ze starego kalendarza. Ponieważ ciasto po wyrobieniu jest dosyć elastyczne to nadarzyła się okazja do użycia wałka z nożykami do nacinania ciasta. W cieście jest mało cukru więc jeżeli lubicie słodkie ciasta to trzeba porządnie posłodzić jabłka.
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
2/3 szklanki oleju
2 żółtka
1 białko
1/2 szklanki bardzo zimnej wody
1 kg jabłek
1/3 szklanki cukru pudru
1 łyżka cynamonu
Mąkę przesiewamy do miski miksera, dodajemy 3 łyżki cukru pudru, sól i proszek do pieczenia. Włączamy mikser na wolnych obrotach i dodajemy olej, żółtka i zimna wodę. Krótko wyrabiamy aby ciasto nie zdążyło się za bardzo ogrzać. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki. Cukier puder mieszamy z cynamonem.
Schłodzone ciasto wałkujemy na dwa placki. Jednym plackiem wykładamy spód formy. Ciasto smarujemy białkiem aby sok, który wypłynie z jabłek podczas pieczenia nie wsiąkał w ciasto. Na cieście układamy warstwy jabłek przesypując każdą warstwę cukrem z cynamonem. Jabłka układamy „z górką” bo podczas pieczenia zmniejszy się ich objętość. Jabłka przykrywamy drugą porcją ciasta. Wierzch ciasta można ponacinać nożem, możecie też pociąć ciasto na paski i ułożyć na jabłkach kratkę. Ciasto smarujemy białkiem.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 – 50 minut.
Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem.
U la la! ALe piękny „koszyczek” z jabłkami Ci wyszedł. Super to wygląda:-) Ciast z jabłkami i gruszkami, nigdy za wiele, więc fajnie, że podzieliłaś się z nami swoim przepisem:-)
wygląda wspaniale!
Jeju, wiem, że takie przesadne zachwycanie się jest prymitywne, ale GENIALNE pierwsze zdjęcie i ten placek… Cudowny!
PS Też prztwarzam jabłka i gruszki w tempie zawrotnym, aż nie mam czasu wstawić na bloga…
Pozdrawiam serdecznie i miłej niedzieli życzę :)
Jak to miło, że nie tylko ja walczę z darami natury :)
Wygląda smakowicie..
jablkowych ciast nigdy za wiele nie jest i zawsze sie je zajada z apetytem :)
Jak duza ta forma jest????
uwielbiam, gdy tu jest tak pysznie jesiennie.
cudne!!!
ależ wspaniale nacina ciasto ten wałek …uroczo to wyglada:) ….a na widok twoich zdjęc ślinka cieknie:)
Uwielbiamy jablka… Twoj placek wyglada kuszaco…
Niesamowicie wygląda! :) Tyle w nim pyszych jabłuszek, super:)
Pozdrawiam Aniu:)
fajny przepis:) wygląda syper
Wlasnie jest w piekarniku:))) zobaczymy jak wyjdzie:) pozdrawiam
Mmm…
wygląda obłędnie ;)
fajnie byłoby mieć własny ogród :D
P.S-tak mi przyszło do głowy, że mogłabyś zrobić trdlo, albo jak kto woli tzw. trdelnik.
pyszne słówackie ciasto drożdżowe :D
trdlo to mi od dawna chodzi po głowie :)
hm… no to będę czekała z utęsknieniem na karnawał ^^
P.S-właśnie robię szarlotkę według twego przepisu (ciasto chłodzi się) :D
ja ciasta z jabłkami mogłabym jeść na okrągło :D
Super! Czy te nacięcia robiłaś nożem, czy taką specjalną maszynką? wiesz może gdzie można taką kupić?pozdrawiam:)
Nacięcia zrobiłam takim specjalnym wałkiem. Kupiłam go w Czechach.
Wspaniały :) muszę tego spróbować- aczkolwiek nie wydaje mi się aby te nacięcia mi aż tak ładnie wyszły :)
śliczna ta szarlotka :) u mnie dziś też jabłkowo, ale następnym razem chętnie wypróbuję twój przepis, bo jest z olejem – rodzinka z wysokim cholesterolem będzie zachwycona, bo olej rzepakowy obniża jego poziom ;)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki