Nieco inne, niż zwykle, ciasto drożdżowe. Ta 'inność’ to dodatek gotowanych ziemniaków do ciasta. Kiedyś piekłam rogale z dodatkiem ziemniaków. Rogale z tego przepisu były delikatne i puszyste. Ciasto na bułeczki z serem jest inne. Cięższe i mniej puszyste ale jednocześnie delikatne i miękkie.
1 1/2 szklanki ugotowanych i zmiksowanych ziemniaków
1/3 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżeczki soli
3 jajka
80 g roztopionego masła
1/2 szklanki cukru pudru
3 1/2 szklanki mąki
Zaczyn:
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
60 g świeżych drożdży
Masa serowa:
350 g serka waniliowego
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zaczynu łączymy na jednolitą masę i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ziemniaki (ja zmiksowałam blenderem) łączymy z pozostałymi składnikami, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Ciasto jest klejące ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wyrabiamy na blacie podsypując (jeżeli trzeba) mąką. Wyrobione ciasto (ma być lekko klejące) odstawiamy i przygotowujemy masę serową.
Natłuszczoną ręką odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy i nakładamy na środek masę serową. Ciasto zlepiamy jak pączki. Układamy w formie (zlepieniem do dołu) w 2-3 cm odstępach. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 180 – 190 stopni do chwili aż bułeczki będą lekko brązowe. Czas pieczenia zależy od grubości ciasta i wielkości bułek.
Upieczone bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
to ja poproszę choć jedną!
zamawiamy na jutrzejsze śniadanie :D
Aniu, bułeczki wyglądają przepysznie! Śliczne są.
Pozdrawiam ciepło!
Uwielbiam buleczki z serem. Te wygladaja niezwykle pysznie :) Kuszace zdjecia.
Pozdrowienia.
Bardzo apetyczny blog:) Pozdrawiam gorąco!
„serek waniliowy” w masie serowej – chodzi o serek homogenizowany?
Tak, mój wprawdzie nie miał w nazwie 'homogenizowany’ ale o taki rodzaj serka chodzi. Taki trzykrotnie mielony, sernikowy też będzie ok :)
pyszności!:D
Jak myślisz, czy to roztopione masło można zastąpić olejem rzepakowym? Skoro jedno i drugie to płynny tłuszcz to może nie zrobi to takiej różnicy? Staram się tam gdzie mogę rezygnować z masła na rzecz oleju – dla zdrowia :)
myślę, że można :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki