Uwielbiam cynamon, a w połączeniu z drożdżowym ciastem uwielbiam podwójnie :). Dzisiaj przepis na cynamonowe zawijańce z ciasta drożdżowego. Łatwe, szybkie, pyszne. Można je przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Do porannej kawy, ciepłe zawijańce będą idealne :).
1 szklanka ciepłego mleka
1/4 szklanki cukru
45 g świeżych drożdży
70 g bardzo miękkiego masła
3 jajka
1 łyżeczka soli
4 – 4,5 szklanki mąki
posypka cynamonowa:
4 łyżki cynamonu
1/3 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g miękkiego masła
Do miski miksera wlewamy całe ciepłe mleko, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Zostawiamy aż zaczyn mocno się spieni i wyraźnie zwiększy swoją objętość. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier i połowę mąki. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło i stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę. Nie musicie zużywać całej mąki. Zwykle po dodaniu 4 szklanek ciasto powinno być elastyczne i nie klejące. Ale gdy ciasto jest zbyt luźne można dodać całą mąkę.
Dobrze wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość wykładamy je na blat wysypany mąką i wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość około 1 cm.
Cynamon mieszamy z masłem, cukrem i solą. Miękkie masło rozcieramy w palcach i smarujemy nim całą powierzchnię ciasta. Cynamonową posypkę rozsypujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta, lekko wklepujemy żeby posypka dobrze przylegała do ciasta.
Ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego brzegu. Zrolowane ciasto kroimy na ok. 5 cm kawałki.
Zawijańce układamy na blaszce, w sporych odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia. Można też blaszkę przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Wtedy trzeba wyjąć je z lodówki na godzinę przez pieczeniem żeby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Zawijańce pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni (jeśli układacie je ciasno na blaszce i wypełniają blaszkę w całości). Jeżeli układacie zawijańce w odstępach i poszczególne bułeczki nie stykają się ze sobą to skracamy czas pieczenia do 20-25 minut.
ojej *.* mam na to ochote! uwielbiam cynamon!
Faktycznie idealne do kawy!
uwielbiam je!
zazdroszczę tego zapachu, kiedy bułeczki są jeszcze ciepłe, obłęd:)
Zachęcam do wypróbowania przepisu bo jest prosty, a zawijańce są pyszne :)
urocze zawijaski i świat może zawirować
Wyglądają niezwykle apetycznie i cynamonowo, dlatego bardzo chętnie spróbuję :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Miałam okazję skosztować Cinnabon w USA, coś pysznego, muszę kiedyś spróbować zrobić takie w domu :)
ładnie wyglądają takie zrośnięte :) Świetne zdjęcia, jak zawsze!
Przyznaję się, że w najbliższej przyszłości zgapię ten wspaniały przepis. Gdybym w tej chwili miała drożdże, to jeszcze dziś bym ciasto zarabiała.
Wspaniały przepis. Pozdrawiam
Fantastyczne! Ja także uwielbiam drożdżowe wypieki z cynamonem.
Piękne są i takie pyszne. Najlepsze jeszcze ciepłe:)
Pozdrowienia :)
Wspaniałe, idealne, cudowne, zakochałam się!
Uwielbiam te bułeczki, ale nie przygotowuję ich w domu, bo potem chyba pochłonęła bym je wszystkie :) Ale może na jakąś imprezę… :)
Witam:)
przepis świetny, wprawdzie moje były pieczone w separacji od siebie i brzegi nie były takie jak u Pani ale wyszły jak przepszyne byłeczki. W jednym dniu robiłam te bułeczki i Pani rogaliki. Dziękuję ślicznie za przepisy, nie zawiodłam się i zostałam Pani goracą wielbicielką:):)
Bardzo się cieszę, że wypieki się udały i smakowały :)
Witam,
Ile bułeczek wychodzi Pani z tej ilości składników? Bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Bułeczki z tej porcji wypełniają dużą blaszkę na ciasto. Zwykle wychodzi mi około 13-15 sztuk.
Po dokładnie 30 min poszłam sprawdzić do piekarnika, a tam już mocno przypieczone, a nawet powiedziałabym spalone cinnabonsy. Temperatura była zgodna z podaną w przepisie. Piekarnik działa jak należy, więc Pani pomyłka zmarnowała dużo składników..
Nie ma pomyłki w czasie pieczenia, ani w temperaturze. Mam piekarnik gazowy, grzejący tylko od dołu (z termometrem) i tyle trwa u mnie upieczenie całej blachy wypełnionej cinnabonsami (około 45-50 minut). Cinnabonsy nie są przypieczone po tym czasie.
u mnie też czas pieczenia był dużo krótszy, po ok 30 min doły w niektórych cynamonkach była brązowo-czarny a u góry się zarumieniły (czyli inaczej wyglądały niż na zdj u ciebie). Z przepisu na pewno skorzystam następnym razem ale zmniejszę czas pieczenia i dodam do masy cynamonowej kawałeczki czekolady :)
U mnie po 30 minutach zawijańce były bardzo jasne, musiałam je dopiec jeszcze przez ok. 10 minut. Piekłam w prostokątnej formie i zawijańce były dość wysokie. Potrzebowały dobrych 40 minut (piekłam w elektrycznym, grzałka góra-dół)
Zrobiłam wg przepisu, ale dałam wiórki kokosowe i rodzynki, a posmarowałam wewnątrz budyniem :-)wydrukowałam całkiem inny przepis, ale w domu przy otwartym laptopie piekłam według tego :-)Naprawdę łatwy i pyszne zawijańce wychodzą!
aha! ja piekłam 20 – 25 minut w 180 st a najlepiej 'AŻ SIĘ ZARUMIENIĄ” 50 MINUT TO ZA DŁUGO :-(
Przepis wygląda BARDZO kusząco, ale zanim przystąpie do pieczenia mogłabyś doprecyzować ile u Ciebie ml/ g ma szklanka?
Ostatnio nie mam szczęścia w pieczeniu i wolę być skrupulatna..
Z góry dzięki!
U mnie szklanka zawsze ma 250 ml :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki