Lemon Curd – angielski krem cytrynowy (bez białek)

Lemon curd to jeden z moich ulubionych smakołyków. Kwaśny, pachnący cytryną, kremowy i delikatny. Ma wiele zastosowań. Można dodawać go do deserów, kremów, musów, wypełniać nim kruche babeczki i tarty, no i oczywiście podjadać go wprost ze słoika.

lemoncurd_nm2a

 

LEMON  CURD

 

2-3 duże cytryny

1 szklanka cukru

100 gramów masła

5 dużych żółtek

1/2 szklanki soku z cytryny

szczypta soli

 

Z dwóch cytryn zetrzeć skórkę (tylko żółtą warstwę).  Z  dwóch lub trzech cytryn wyciskamy sok – powinno go być 1/2 szklanki. W niewielkim rondelku łączymy żółtka z cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy sól i skórkę cytrynową. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu do chwili gdy masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło (pokrojone w niewielką kostkę), mieszamy aż masa będzie kremowa i gładka. Gdy krem zacznie się gotować od razu zdejmujemy rondelek z ognia, przecedzamy krem przez sitko i przekładamy do słoiczka. Krem w słoiczku, po schłodzeniu w lodówce, zgęstnieje.

Krem trzymamy w lodówce, można przechowywać go kilka dni.

 

Wydrukuj przepis

lemoncurd_nm3a

lemoncurd_nm1a

6 komentarzy

  1. 21 lutego 2013 o 23:01

    Obłędny! Uwielbiam go. Jest pyszny do naleśników i na przykład do sernika. Chyba muszę znowu zrobić.:)
    Pozdrawiam Aniu:*

  2. 22 lutego 2013 o 12:59

    Niedawno robiłyśmy lemon curd z dodatkiem limonki. Twój wygląda świetnie !

  3. 22 lutego 2013 o 14:47

    przepadamy za tym kremem :)

  4. 22 lutego 2013 o 15:21

    A ja mam pytanie czy to normalne, ze ten krem ma taki metaliczny posmak? Robilam kilka razy i zawsze byl taki wlasnie w smaku i nie wiem czy to moja wina czy tak ma byc?

    • Ania
      22 lutego 2013 o 15:41

      A z jakiego przepisu robiłaś? Bo ja robiłam z tego, który wczoraj podałam i kilka razy z innych przepisów (takich z użyciem białek), ale nie miały metalicznego posmaku. Może to wina naczynia, w którym przygotowujesz krem?

  5. marta
    23 lutego 2013 o 16:28

    Ciekawa propozycja ….kiedyś zrobie:)

Leave reply

*

Back to Top