Zgodnie z zapowiedzią na FB dzisiaj batoniki musli w roli zagłuszaczy sumienia po wczorajszym brownies. Te batoniki są nieco inne od tych, które robiłam wcześniej, mają w składzie mąkę żytnią pełnoziarnistą. Poprzednie batoniki nie zawierały mąki, ale te są naprawdę smaczne. Dodatek mąki sprawia, że batoniki nie kruszą się i zamknięte w szczelnym pudełku długo zachowują świeżość.
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki żytniej chlebowej (typ 720)
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1 szklanka płatków migdałowych
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/2 szklanki płynnego miodu
2 jajka (M)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Płatki owsiane, mąkę, brązowy cukier, migdały, żurawinę, słonecznik, sól i cynamon mieszamy dokładnie w dużej misce. W drugiej, mniejszej misce łączymy jajko, miód, olej i esencję waniliową. Lekko ubijamy trzepaczką. Masa ma się dobrze połączyć, powinna mieć konsystencje dość gęstej emulsji. Do suchych składników dodajemy składniki płynne. Mieszamy do połączenia się składników. Na początku mieszania masa jest bardzo sypka i wydaje się, że trudno ją będzie połączyć. Mieszajcie jednak cierpliwie, płynu jest wystarczająco aby składniki mogły się połączyć. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i dobrze dociskamy do formy. Możecie to zrobić szpatułką albo natłuszczoną ręką.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15-18 minut. Gdy masa przy krawędziach zacznie się lekko rumienić wyjmujemy blaszkę z pieca. Upieczoną masę studzimy na kratce, a po wystudzeniu kroimy na małe, prostokątne kawałki (batoniki).
Fajny pomysł na zapakowanie batoników :)
a poza tym to chciałabym taką buteleczkę :D
Idealne batony po treningu siłowym. Często widuję różne przepisy, które raczej mi nie podchodzą, ale z Twojego skorzystam na pewno! Dzięki!
Aaaale pychota!
Jutro robię!
…owsianki i wszelkie batoniki z musli są najlepsze.. przepis fajny :)… na pewno z czasem podglądnę :)
Już upiekłam! Czekają na wystudzenie i pokrojenie. A ja nie mogłam się doczekać i już gorące nadgryzłam -TO JEST PYSZNEEEEE!!!!!!!!!!! Proszę gorąco o więcej takich przepisów!
Dziękuję bardzo!
[image=P1400456.JPG]
Piękne Ci wyszły :) Fajnie żurawinę widać, moja jakoś się schowała w ziarenkach :)
Może dlatego, że ja swoją troszkę posiekałam? Żeby było ich „więcej”. ;-)
widzę, że blog staje się coraz bardziej popularny ;) liveinternet.ru/users/dama_madama/post271098411/
Gratuluję pomysłowości i bloga. Bardzo ciekawy :)
One są obłędne!!!!!
Moje zmiany: dałam mąkę pełnoziarnistą pszenna z Lubelli bo nie mogłam dostać żytniej, dodałam jeszcze rodzynki-pycha, zamiast oleju roślinnego, rzepakowy bo nie miałam i dałam trochę mniej cukru, następnym razem dodam jeszcze mniej bo jednak sa dość słodkie. To najlepsze „coś” domowej roboty :) !!!
Super, cieszę się że smakowały :)
Czy zamiast mąki żytniej może być inna? Jestem uczulona na żyto…
Oczywiście, możesz użyć pszennej pełnoziarnistej, albo orkiszowej :)
Czy można użyć zwykłego cukru zamiast brązowego ?
Można.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki