Batoniki musli

Zgodnie z zapowiedzią na FB dzisiaj batoniki musli w roli zagłuszaczy sumienia po wczorajszym brownies. Te batoniki są nieco inne od tych, które robiłam wcześniej, mają w składzie mąkę żytnią pełnoziarnistą. Poprzednie batoniki nie zawierały mąki, ale te są naprawdę smaczne. Dodatek mąki sprawia, że batoniki nie kruszą się i zamknięte w szczelnym pudełku długo zachowują świeżość.

batoniki musli_nm4

 

BATONIKI  MUSLI

 

2 szklanki płatków owsianych

1 szklanka mąki żytniej chlebowej (typ 720)

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 szklanki suszonej żurawiny

1 szklanka płatków migdałowych

1/2 szklanki ziaren słonecznika

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1/2 szklanki oleju roślinnego

1/2 szklanki płynnego miodu

2 jajka (M)

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Płatki owsiane, mąkę, brązowy cukier, migdały, żurawinę, słonecznik, sól i cynamon mieszamy dokładnie w dużej misce. W drugiej, mniejszej misce łączymy jajko, miód, olej i esencję waniliową. Lekko ubijamy trzepaczką. Masa ma się dobrze połączyć, powinna mieć konsystencje dość gęstej emulsji. Do suchych składników dodajemy składniki płynne. Mieszamy do połączenia się składników. Na początku mieszania masa jest bardzo sypka i wydaje się, że trudno ją będzie połączyć. Mieszajcie jednak cierpliwie, płynu jest wystarczająco aby składniki mogły się połączyć. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i dobrze dociskamy do formy. Możecie to zrobić szpatułką albo natłuszczoną ręką.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15-18 minut. Gdy masa przy krawędziach zacznie się lekko rumienić wyjmujemy blaszkę z pieca. Upieczoną masę studzimy na kratce, a po wystudzeniu kroimy na małe, prostokątne kawałki (batoniki).

 

Wydrukuj przepis

batoniki musli_nm3

batoniki musli_nm2

14 komentarzy

  1. Danusia
    11 kwietnia 2013 o 14:22

    Fajny pomysł na zapakowanie batoników :)
    a poza tym to chciałabym taką buteleczkę :D

  2. 11 kwietnia 2013 o 16:34

    Idealne batony po treningu siłowym. Często widuję różne przepisy, które raczej mi nie podchodzą, ale z Twojego skorzystam na pewno! Dzięki!

  3. Anna
    11 kwietnia 2013 o 17:28

    Aaaale pychota!
    Jutro robię!

  4. 11 kwietnia 2013 o 19:00

    …owsianki i wszelkie batoniki z musli są najlepsze.. przepis fajny :)… na pewno z czasem podglądnę :)

  5. Anna
    12 kwietnia 2013 o 13:03

    Już upiekłam! Czekają na wystudzenie i pokrojenie. A ja nie mogłam się doczekać i już gorące nadgryzłam -TO JEST PYSZNEEEEE!!!!!!!!!!! Proszę gorąco o więcej takich przepisów!
    Dziękuję bardzo!

    [image=P1400456.JPG]

  6. Ania
    12 kwietnia 2013 o 14:00

    Piękne Ci wyszły :) Fajnie żurawinę widać, moja jakoś się schowała w ziarenkach :)

  7. Anna
    12 kwietnia 2013 o 17:09

    Może dlatego, że ja swoją troszkę posiekałam? Żeby było ich „więcej”. ;-)

  8. 16 kwietnia 2013 o 20:59

    widzę, że blog staje się coraz bardziej popularny ;) liveinternet.ru/users/dama_madama/post271098411/
    Gratuluję pomysłowości i bloga. Bardzo ciekawy :)

  9. Mary_Lu
    4 lutego 2014 o 12:46

    One są obłędne!!!!!
    Moje zmiany: dałam mąkę pełnoziarnistą pszenna z Lubelli bo nie mogłam dostać żytniej, dodałam jeszcze rodzynki-pycha, zamiast oleju roślinnego, rzepakowy bo nie miałam i dałam trochę mniej cukru, następnym razem dodam jeszcze mniej bo jednak sa dość słodkie. To najlepsze „coś” domowej roboty :) !!!

  10. Ania
    4 lutego 2014 o 13:22

    Super, cieszę się że smakowały :)

  11. Majka
    16 czerwca 2014 o 23:40

    Czy zamiast mąki żytniej może być inna? Jestem uczulona na żyto…

    • Ania
      17 czerwca 2014 o 05:11

      Oczywiście, możesz użyć pszennej pełnoziarnistej, albo orkiszowej :)

  12. Sylwia
    8 października 2014 o 11:27

    Czy można użyć zwykłego cukru zamiast brązowego ?

    • Ania
      8 października 2014 o 13:34

      Można.

Leave reply

*

Back to Top