Ciasto bananowo – migdałowe

Był taki czas, że smak wypieków z dodatkiem bananów nie był moim smakiem. Niechęć do ciast z bananami przełamałam ciastem czekoladowo – bananowym, a ciasto które upiekłam wczoraj znacząco wpłynęło na zmianę mojego niepochlebnego zdania na temat bananów w ciastach wszelakich. Ciasto bananowo migdałowe z cynamonową skorupką – nic więcej nie napiszę. Pieczcie!!! :)

ciasto bananowo migdałowe_nm1

 

CIASTO BANANOWO MIGDAŁOWE

 

3 bardzo dojrzałe banany

(banany powinny być  bardzo dojrzałe i miękkie, takie z ciemnymi kropeczkami na skórce)

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli

3/4 szklanki uprażonych i grubo posiekanych migdałów

1/3 szklanki jogurtu naturalnego

2 duże jajka

6 łyżek roztopionego, chłodnego masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu
 

W dużej misce łączymy wszystkie sypkie produkty: mąkę, cukier, sodę i sól. Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt, roztopione masło, jajka i wanilię. Mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy szpatułką (albo dużą drewnianą łyżką).  Ciasto może wydawać się zbyt gęste, ale po chwili mieszania ciasto stanie się luźniejsze i wtedy dodajemy migdały.

Dno prostokątnej formy na babkę wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy. Wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem zmieszanym z cynamonem, lekko dociskamy łyżką i pieczemy przez około 50 -55 minut w temperaturze 175 – 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.

 

Wydrukuj przepis

ciasto bananowo migdałowe_nm3

ciasto bananowo migdałowe_nm2

2 komentarze

  1. ewelina
    15 lipca 2013 o 16:03

    Jakie wymiary formy?

  2. Ania
    15 lipca 2013 o 18:41

    Ja piekłam w okrągłej formie o średnicy 23 cm.

Leave reply

*

Back to Top