Jak tam przygotowania do Świąt? Dekoracje gotowe? Jeżeli nie to proponuję Wam wykonanie lukrowych jajek wielkanocnych, a właściwie lukrowych skorupek :).
Przygotowanie jest bardzo proste. Do wykonania potrzebować będziecie:
baloniki
biały lukier
mocny worek (najlepiej taki do mrożonek)
Przepis na lukier znajdziecie w TYM wpisie.
Sposób wykonania jest zbliżony do sposobu wykonania czekoladowych jajek, którego opis znajdziecie w TYM wpisie.
Baloniki dmuchamy, zawiązujemy końcówkę balonika. Przygotowujemy lukier, powinien być dość gęsty aby nie spływał po ściankach balonika. Lukier przekładamy do worka, obcinamy róg i wyciskamy na balonik tworząc okręgi. Najlepiej zrobić to w dwóch etapach. Wycisnąć na balonik część lukru i odstawić do zastygnięcia (wystarczy na 2 godziny). Po tym czasie nakładamy kolejną warstwę. Gdy nałożycie od razu zbyt dużą ilość lukru to lukier zleje się w całość i skorupka nie będzie miała ładnej faktury.
Po całkowitym zastygnięciu lukru przebijamy i usuwamy balonik.
Wnętrze skorupki wypełniamy rafią (ja użyłam zielonej). Na rafii układamy mini jajeczka (cukrowe, czekoladowe lub inne – jakie lubicie).
Jakie cudowne Aniu! :)
Leave reply