Lubicie pianki marshmallow? Te zrobione w domu w niczym nie ustępują tym sklepowym. Są tylko trochę mniej słodkie. Dodatkowo, można wycinać z nich różne kształty. Ja, foremką do pierniczków, wycięłam z pianki serca. W sam raz na zbliżające się Walentynki.
3 łyżki żelatyny
1 szklanka wody
1 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki jasnego syropu kukurydzianego
szczypta soli
łyżeczka esencji waniliowej
1/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki kukurydzianej
Żelatynę wsypujemy do miski miksera i zalewamy 1/2 szklanki wody. Zostawiamy aż żelatyna napęcznieje.
Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy pozostałe 1/2 szklanki wody, syrop kukurydziany, sól i esencję waniliową. Syrop doprowadzamy do wrzenia. Włączamy mikser i gorący syrop wlewamy cienkim strumieniem do żelatyny. Miksujemy aż masa będzie biała i napowietrzona. Ubijanie trwa dosyć długo – co najmniej 15 minut. Jeżeli chcemy piankę w dwóch kolorach dzielimy masę na pół i jedną część barwimy (barwnikiem spożywczym) na dowolny kolor.
Duży, płaski talerz lub blaszkę do pieczenia wysypujemy cukrem pudrem zmieszanym z mąką kukurydzianą. Robimy to z pomocą sitka – wtedy cukier równomiernie pokryje dno naczynia cienką warstwą. Pozostałą mieszankę cukru z mąką zostawiamy. Wylewamy masę do naczynia i zostawiamy do zastygnięcia. Piankę kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Można też wycinać różne kształty foremkami do ciastek. Pokrojoną piankę przesypujemy pozostałą mieszanką cukru z mąką. Nadmiar proszku usuwamy. Pianki mają być lekko oprószone, tylko tyle aby zapobiec ich sklejaniu.
Ja wycięłam pianki foremką w kształcie serca, a boki obtoczyłam w różowym cukrze krysztale.
Przepis z www.foodnetwork.com (Alton Brown)
pianki przecudnej urody :)
Świetna i jeszcze w kształcie serduszek:) Ostatnio też w gazecie widziałam przepis i chciałąm zrobić do gorącego kakao, ale lenistwo przezwyciężyło:))
Ach, cudeńka! Mój synek je bardzo lubi :))
Nie przepadam za piankami, ale ten kształt jest przeuroczy :) Ciekawe czy takie pianki też dałoby się wykorzystać do zrobienia lukru plastycznego na torty.
A ten syrop kukurydziany można miodem zastąpić?
Sms poszedł :) Powodzenia i trzymam kciuki :*
Ja też nie przepadam za piankami :) ale od dawna kusiło mnie żeby stawić im czoła :)
Nie mam pojęcia czy syrop można zastąpić miodem. Chyba bardziej sztuczny miód by się nadawał. Spróbuj i powiedz jak się pianki udały :)
Aniu… Kusicielko :)
No śliczne po prostu! :)
Witam, corcia meczy mnie od jakiegos czasu, znalazlam nawet przepis, ale ta propozycja podania urzekla mnie tak, ze niedlugo i ja stawie im czola… Czy da sie jakos przeliczyc lyzki zelatyny na paski? Pozdrawiam serdecznie, anna; wwww.addiopomidory.blogspot.com
Tak, robiłam i z żelatyny w listkach, i z żelatyny w proszku. Dałam 5 listków na te proporcje, które są podane w przepisie.
Mniam, uwielbiam pianki! Gdzie można kupić syrop kukurydziany??pozdrawiam
ja kupowałam w jakimś sklepie internetowym ale w porządnych delikatesach też pewnie będzie dostępny :)
Mogła by mi Pani napisać na mejl ([email protected]) czy da się zastąpić czymś syrop kukurydziany ? :)
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam, ale syrop kukurydziany zastąpiłam miodem płynnym sztucznym. Nie wiem, jaki smak miały Twoje pianki, ale chyba podobnie wyszło :) Przynajmniej tak jak u Ciebie masa była żółta a po ubijaniu zrobiła się biała. Po ok 30 minutach można było ją już wykrawać :)
Pięknie wyglądają. Zrobiłam próbę ale niestety nie wyszło nic podobnego do pianek choć ubijałam 30 minut :(. Przypominało bardziej lukier. Nic to, za jakiś czas będę próbować jeszcze raz :)
Pianki są pyszne ale troche zbyt słodkie syrop zamieniłem na miod ze sloika i jest pysznie xD
Chcę takie! Żebym tylko miała w domu składniki :( Bo chora nie ruszam się chwilowo z domu.
Pozdrawiam.
A co to jest syrop kukurydziany? Czy mozna go czymś zastąpić? Pomyslałam, że może syropem owocowym, takim typu paola. Nada się. BPianki będą przy okazji kolorowe.
Syrop kukurydziany możesz zastąpić syropem klonowym albo sztucznym miodem, powinno się udać. Nie mam pojęcia jak to wyjdzie z sokiem :).
Zrobię, to napiszę jak wyszło. Dzieciaki lubią jak jest kolorowo, bo miód czy syrop klonowy nie dadzą tego koloru. Ten syrop owocowy jest gęsty i słodki to może będzie pasował.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki