Słodkie bułeczki maślane

Puszyste, lekko słodkie bułeczki. Dla dodania im uroku posmarowałam je przed pieczeniem maślano-cukrową glazurą i zawinęłam w ruloniki. Bardzo smaczne, idealne na niedzielne śniadanie. Przepis znalazłam na tym blogu.

 

SŁODKIE BUŁECZKI MAŚLANE

 

4 1/2 – 5 szklanki mąki pszennej

2 1/2 łyżeczki suchych drożdży

1 szklanka mleka

1/3 szklanki cukru

1/3 szklanki masła

1 łyżeczka soli

2 jajka

 

W małym rondelku podgrzewamy mleko, cukier, sól i masło. Nie doprowadzamy do wrzenia! Ogrzewamy tylko tyle aby cukier i masło się rozpuściły. Do miski miksera wsypujemy 2 szklanki mąki i drożdże. Do mąki dodajemy jajka i mieszamy aż powstanie jednolita masa. Do ciasta dodajemy ciepłe mleko i stopniowo (ciągle wyrabiając) dodajemy resztę mąki – nie trzeba dodawać całej mąki. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i odchodzić od boków miski.

Ciasto oprószamy mąką i odstawiamy pod przykryciem aż podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę i wałkujemy na kwadrat. Ciasto smarujemy cienko miękkim masłem. Kwadrat tniemy w poprzek dzieląc go na połowy i wzdłuż na paski, tak aby powstały 24 kawałki. Paski zwijamy w ruloniki i układamy na blaszce zostawiając po 2 cm odstępu pomiędzy bułeczkami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Wyrośnięte ciasto posmarowałam 2 łyżkami miękkiego masła roztartego z 1 łyżką cukru pudru.

Bułeczki pieczemy w temperaturze 190 – 200 stopni C prze około 15 – 20 minut.

 

Wydrukuj przepis

7 komentarzy

  1. 17 kwietnia 2010 o 16:10

    aż pachną!

  2. 17 kwietnia 2010 o 16:15

    Wyglądają fantastycznie :)

  3. 17 kwietnia 2010 o 16:38

    Myślę, że na sobotni wieczór też by pasowały :)
    wyglądają pysznie!

  4. 17 kwietnia 2010 o 17:04

    maślane wypieki zawsze kojarzą mi się z dzieciństwem :)

  5. 17 kwietnia 2010 o 22:16

    Piękne te bułeczki Aniu! Chetnie bym wciągnęła jedną:)

    Pozdrawiam!

    • Ania
      20 kwietnia 2010 o 10:22

      Dziękuję :)
      Myślę, że bułeczki można też dla urozmaicenia, przed rolowaniem, posypać cukrem zmieszanym z cynamonem albo posmarować dżemem :)

  6. AniaJ
    7 kwietnia 2011 o 08:54

    Mmmmmm, zaczarowałaś mnie tymi bułeczkami – już wiem, co moja rodzinka zje na najbliższe niedzielne śniadanie :)

Leave reply

*

Back to Top