Odrywane bułeczki drożdżowe. Nie bardzo słodkie. Doskonałe aby wypełnić je sezonowymi owocami. Ja wybrałam czereśnie ale można wykorzystać dowolne owoce, powidła, nutellę – co kto lubi.
3 szklanki mąki
3 jajka
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany
4 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
wydrylowane czereśnie
Margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże łączymy ze śmietaną i dokładnie rozcieramy. Mąkę z solą przesiewamy przez sito. Do miski wbijamy całe jajka i ubijamy z cukrem na puszystą masę. Rozpuszczoną margarynę łączymy z mlekiem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo pozostałe składniki – na przemian mokre i suche. Wyrabiamy kilka minut. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na blat oprószony mąką. Wałkujemy je na grubość 1 – 1,5 cm. Z ciasta, przy użyciu szklanki, wycinamy koła. Na środek kładziemy czereśnie – jeżeli bułeczki są małe to po 1 sztuce, jeżeli formujemy duże bułki to po 2 sztuki. Zawijamy bułeczki i układamy w foremce zlepieniem do dołu.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli bułeczki są duże to zwiększamy czas pieczenia. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Gorące bułeczki posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto można przygotować wieczorem i wsadzić na noc do lodówki. Wyjmujemy z lodówki godzinę przed formowaniem bułeczek.
Z tych proporcji wychodzą 24 małe bułeczki.
Prześliczne! .. i z czeresniami..:)ale pyszne musiały być
Jakie sliczniutkie bułeczki! :)) Fajnie,ze można do nich włożyć rózniste smakołyki :))
Buleczki wygladaja przeslicznie :) Juz zapisalam sobie przepis do wyprobowania :)
za każdym razem,
gdy widzę odrywane bułeczki
nieustannie mnie zachwycają
i za każdym razem obiecuję sobie,
że nareszcie je upiekę :-)
Piękne! Uwielbiam taki bułeczki :)
Tak sie zastanawiam czy to to samo bo u nas w lubelskim na takie buleczki odrywane mowi sie buchty :) Ale moge sie mylic.
W kazdym razie wygladaja cudnie!
Pozdrawiam :)
ehh uwielbiam takie bułeczki:) musze spróbować te z czereśniami;D pozdrawiam:)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki