Prosty w przygotowaniu, pachnący cynamonem, drożdżowy placek. Aby nie był nudnym, typowym drożdżowym plackiem zmieniłam trochę sposób umieszczenia go w formie. Ciasto nie wymaga krojenia, a odrywane od siebie kawałki ciasta oddziela cynamonowo-cukrowa posypka.
200 ml mleka
60 dag mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
5 dag masła
1/4 szklanki cukru
1 jajko
szczypta soli
posypka cynamonowa:
1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Połowę mąki siekamy z tłuszczem na drobne okruszki. Do miski wsypujemy mąkę posiekaną z tłuszczem, sól, jajko, cukier i mleko z drożdżami. Wszystko wyrabiamy mikserem stopniowo dosypując resztę mąki. Mąkę dosypujemy do chwili aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Wykładamy ciasto na blat i chwile jeszcze wyrabiamy podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Wałkujemy na grubość 1,5 cm. Na całej powierzchni ciasta rozsypujemy cukrowo-cynamonową posypkę i lekko ją wklepujemy. Ciasto dzielimy na pół i składamy układając jedną część na drugiej tak aby część ciasta bez posypki przylegała do części z posypką. Czynność składania powtarzamy dwa razy. Przy składaniu ciasta nie dociskamy warstw aby ciasto łatwo się oddzielało po upieczeniu. Złożone ciasto tniemy na kwadraty i układamy pionowo w foremce. Doskonale nadaje się do tego keksówka. Ja jednak użyłam okrągłej glinianej formy o średnicy 25 cm, a ciasto pokroiłam na prostokąty. Kawałki ciasta ułożyłam w formie promieniście, dokładając prostokąty dłuższą krawędzią do dna formy. Ułożone w formie ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasta nie trzeba kroić, kawałki ciasta łatwo oddzielają się w miejscu gdzie posypaliśmy ciasto cukrowo – cynamonową posypką.
Jaki pyszniutki placuszek i to z cynamonem ,mniam!:)
Świetny, bardzo ciekawie wygląda:)
Super apetycznie i puchato sie prezentuje :D
Do tego szklanka mleka i jestem w niebie :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki