2 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
4 łyżki likieru amaretto
szczypta soli
1/2 kostki masła
2 całe jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka porzeczek
W jednej misce połączyć suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól). W drugiej misce rozbełtać jajka, dodać mleko, likier amaretto i roztopione masło. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać. Nie mieszać zbyt długo, w cieście mają pozostać grudki. Dodać porzeczki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić. Każdą muffinkę posypać szczyptą cukru. Piec 20 25 minut w temperaturze około 200 stopni.
Muffinki są mało słodkie więc jeśli ktoś lubi słodkie ciasta to powinien zwiększyć ilość cukru tym bardziej, że porzeczki nadają muffinkom kwaskowy smak.
Leave reply