W oryginalnej wersji z tego przepisu wychodzą pyszne maślane rogaliki. Postanowiłam jednak przepis nieco zmodyfikować i upiekłam zawijańce z cynamonem. Ciasto jest bardzo miękkie i delikatne. Dobrze wyrasta i pięknie pachnie w czasie pieczenia.
1 szklanka ciepłego mleka
3/4 szklanki ciepłej wody
40 g drożdży + 1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
¼ szklanki cukru
65g miękkiego masła
1 jajko + 1 żółtko
5-6 szklanek mąki
30 g roztopionego masła
6 łyżek cukru + 2 łyżki cynamonu – do posypania
Wodę , drożdże i 1/2 łyżki cukru mieszamy mikserem. Odstawiamy aż drożdże zaczną pracować i płyn zacznie bąbelkować. Dodajemy 1 1/2 szklanki mąki i miksujemy przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy mleko, cukier, sól, miękkie masło, jajko i żółtko. Miksujemy ciasto, z pomocą robota kuchennego, i wsypujemy po jednej szklance mąki. Miksujemy aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odstawać od miski. Zostawiamy do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy uderzając ciastem kilka razy o blat. Dzielimy ciasto na 6 części i odstawiamy na 5 minut. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na prostokątny placek, 3 placki smarujemy obficie rozpuszczonym masłem i posypujemy cynamonowo – cukrową posypką. Placki z posypką przykrywamy plackami bez posypki cynamonowej. Każdy placek dzielimy – nożem do pizzy – na paski o szerokości 3 cm. Każdy pasek zwijamy w roladkę. Roladki układamy w blaszce do pieczenia zostawiając między nimi 2-3 cm odstępu. Odstawiamy zawijańce do wyrośnięcia – powinny się trochę napuszyć, a wolna przestrzeń między zawijańcami powinna się wyraźnie zmniejszyć.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Gorące zawijańce smarujemy pozostałym, rozpuszczonym masłem.
Z tych proporcji wychodzi 20 sporej wielkości zawijańców.
Dzieło sztuki, serio. :)
aż zachcialo mi się czegoś z cynamonem.. śliczne są!
Wspaniale wyglądają :) Też robię takie zawijańce z cynamonem :) Uwielbiam je.
Cudowne bułeczki:) Uwielbiam takie z cynamomen i posypane cukrem:) O i szklanka mleka!!
Śliczne ślimaczki!
Coś pięknego! Ale to musi smakować! Chyba ulepię w przyszły weekend. :)
Dziękuję :) Spróbujcie uformować z ciasta rogaliki, bez posypki cynamonowej. Są równie dobre z masłem i dżemem :)
Jakie one śliczne ! Cudowne bułeczki z cynammonkiem :))
Mniam:)
Jejku, jestem oburzona.. Tak trzymałam kciuki za wygraną Twojego bloga, a tu wygrał blog o stanikach… : <<
Widocznie jurorowi damska bielizna jest bliższa sercu niż domowe wypieki :) Za kciuki dziękuję bardzo :) Może następnym razem się uda…
zapisuję i zrobię na pewno, nie dodam cynamonu bo mam ostatnio przesyt, ale ogólnie fantastycznie się prezentuje :)
są wyśmienite! upiekłam kilka razy, cała rodzina i znajomy byli zachwyceni! polecam serdecznie!
Cieszę się, że zawijańce się udały i smakowały :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki