Przepis na te rogale znalazłam kilka lat temu w kalendarzu z odrywanymi karteczkami. Już dawno chciałam je upiec ale jakoś z rezerwą podchodziłam do ziemniaków, które dodaje się do ciasta. Okazało się, że zupełnie niesłusznie. Rogale z dodatkiem ziemniaków są bardzo puszyste i delikatne. Pięknie wyrastają. Z masłem i miodem – idealne na śniadanie.
Zaczyn:
1/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
80 g drożdży
Ciasto:
1/2 szklanki roztopionego masła
1/2 szklanki mleka
3 jajka
4 szklanki mąki
1 łyżka soli
1 1/2 szklanki ziemniaków ugotowanych i rozgniecionych na purre
Zaczyn: drożdże, cukier, łyżkę mąki i 1/4 szklanki mleka rozcieramy na gładką masę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Zaczyn powinien dwukrotnie zwiększyć objętość i bardzo się spienić.
Ciasto: ziemniaki i jajka łączymy na gładką masę. Dodajemy mąkę, zaczyn, sól i 1/2 szklanki mleka. Gdy wszystkie składniki ciasta się połączą wlewamy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ciasto może być trochę klejące ale nie dosypujemy mąki. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wykładamy ciasto na blat oprószony mąką. Chwilę wyrabiamy ciasto i dopiero teraz mocno podsypujemy mąką gdyby przywierało do blatu.
Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część wałkujemy na okrągły placek o grubości 1 cm. Kółkiem do pizzy dzielimy każdy placek na 8 trójkątów. Zaczynając od szerszej strony zwijamy rogale. Rogale układamy – w dużych odstępach – na blaszce, na której będą się piekły i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogale można posmarować żółtkiem lub mlekiem.
Rogale pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 190 stopni C.
Jakie śliczne te rogaliki! Idealne na śniadanko, szczególnie sobotnie. :))
Piękne zdjęcia.
Pozdrawiam!
Robię bułeczki z ziemniakami i bardzo sobie je chwalę, więc wierze że te rogale są smaczne;) Przepis jest wspaniały i wart uwagi więc zapisuje i postaram się zrobić najlepiej..jak najszybciej:))
A ja właśnie jestem przed śniadaniem, no i ślinka mi cieknie… :) Piękne zdjęcia tylko zaostrzają apetyt.
Jako ze i chleb z dodatkiem ziemniakow bardzo lubie, to z cala pewnoscia i te rogaliki pokocham :) Poza tym uroczo wygladaja :)
Przepis juz drukuje, choc nie wiem jeszcze niestety kiedy go wykorzystam (aktualnie bowiem faza bez ziemniakow ;)).
Pozdrawiam!
Jak ja dawno rogali nie jadlam. Zrobilabym, ale dla mnie to chyba za trudne. Tobie wyszly piekne :)
mmm… stwierdzam, że nie był to dobry pomysł zaglądać tu przed śniadaniem. Oj nie był… pysznie wyglądają !
Cudowne są. I jakie piękne, apetyczne zdjęcia :)
Rogale wyglądają bardzo apetycznie, a zdjęcia są piękne!
Rogale dziękują za komplementy :)
monikucha – rogale robi się bardzo prosto, spróbuj, na pewno się udadzą :)
Bea czyżby Montignack pierwszofazowy ? :)
rogale z miodem.. pycha
Nigdy nie robiłam żadnego pieczywa na bazie kartofelków, ale mam wielką ochotę. A już te rogale to mi wyparły wszelkie inne pomysły.
Bardzo apetyczne zdjęcie, aż naszła mnie ochota by również upiec tak apetyczne rogale :).
Cos à la ;) W kazdym razie faza gubieniu kilku nadprogramowych, 'pokontuzjowych’ kilogramow ;)
Mniam, ale pysznie wygladaja te rogale :)
Jeszcze nie pieklam pieczywa z dodatkiem ziemniakow, musze sprobowac :)
Pozdrawiam, Margareta
Yami, yami. :) Pięknie wyglądają i zapewne tak samo smakują. :)
Pozdrawiam, http://www.kuchnia-malolaty.blogspot.com :)
przesliczne rogaliki, takie śniadanie to mi się marzy :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki