Przeglądając stare gazetki kulinarne (Ciasta Domowe Nr 60) natknęłam się na takie fajne ludziki. Przepis na ciasto zmodyfikowałam zdecydowanie. Ciasto jest elastyczne, nie klei się do rąk i doskonale nadaje się do wypieku ludzików. Bardzo lubię takie zabawy z drożdżowym ciastem :).
400g mąki pszennej (ja dałam chlebową typ 850)
3/4 szklanki letniej wody
1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody (w tej misce, w której będziemy zarabiać ciasto). Dodajemy 2 łyżki mąki i cukier. Gdy płyn lekko się spieni dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy objętość ponownie je zarabiamy. Używając wyobraźni lepimy z ciasta ludziki :). Nie czekamy aż ciasto wyrośnie, smarujemy je żółtkiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż będą bardzo rumiane.
To prawdziwa sztuka ulepić takie ludziki z drożdżowego ciasta! Mogła to zrobić tylko zapalona hendmejdomaniaczka :) Cudo!
Świetna parka i smaczna
Ojejciu, jakie one są śliczne!:))
ten Pan wygląda niezwykle przystojnie jak na drożdżówkę ;))
Te ludziki to taki drożdżowy żarcik :) Fajnie się lepi takie drożdżowce :) Korale trochę denerwujące były w lepieniu. Ludziki mają niecałe 20 cm wzrostu :)
są świetne :)
jakie są urocze! aż szkoda jeść..
Ludziki przepiękne, przeurocze ,zabawne i radosne.Muszę je upiec dla swoich wnuków.Pozdrawiam bardzo serdecznie
Ona i On na słodko :), ładnie Ci wyszły ludziki…
urocze :)
Piekne ludziki, podziwiam za cierpliwosc w ich lepieniu :)
Pozdrawiam cieplutko :)
Niesamowite. Zdolna z Ciebie dziewczyna. To musi być fajna zabawa. Obiecuję sobie, że kiedyś takie zrobię. Na odprężenie.
wyobrażam sobie, że trzeba miec mnóstwo cierpliwości, by zrobic takie urocze ludziki
ale jaka satysfakcja przy wyjęciu z piekarnika..
aż szkoda je jeśc, są takie ładne
świetne :D
Cudna z nich para :) A te warkoczyki to prawdziwy majstersztyk! Szczerze podziwiam.
your people look very lovely!! i would love to make these:)
Ach, zrobilam wczoraj 11 podobnych ludzikow drozdzowych na dzisiejsze doll par-tea. Moje male coreczki byly zachwycone i goscie takze! :) Dziekuje za pomysl!
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki