Ciasto, z którego przygotowałam mikołaje bardziej przypomina w smaku ciasteczka korzenne niż pierniczki. Jest jednak delikatniejsze i mniej korzenne niż typowe pepparkakory.
250 ml syropu cukrowego*
225 g masła
1 1/2/ szklanki cukru pudru
4 łyżki przyprawy do piernika
1/2 płaskiej łyżeczki sody
2 całe jajka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
5 płaskich szklanek mąki
W małym rondelku podgrzewamy syrop cukrowy, masło i cukier puder. Gdy masa cukrowa lekko przestygnie dodajemy sodę. Całość lekko się spieni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, przyprawę korzenną, cynamon i sól.
Do zimnej masy cukrowej dodajemy jajka i łączymy z mąką i przyprawami.
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, spłaszczamy (będzie łatwiej wałkować) i wkładamy do lodówki na 2- 3 godziny. Ciasto można przygotować na dzień przed pieczeniem.
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm i wycinamy pierniczki. Najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, nie trzeba wtedy przenosić wyciętych pierniczków i ładnie zachowają kształt.
Pieczemy 7 – 10 minut w temperaturze 180 stopni.
*ja dałam 150 ml syropu cukrowego i 100 ml ciemnej melasy
To trudno będzie przebić urodą okienko nr 15. :)
Aniu, alez one cudne! Masz niesamowity talent… Zazdroszcze – tak pozytywnie rzecz jasna ;)
A nasz blogowy kalendarz to swietny pomysl! Czetnie sie przylacze (rok temu tez uczestniczylam w tym projekcie LEXIOPHILES wlasnie).
Pozdrawiam serdecznie!
Bea to ja Cię wciągam na listę kalendarzową :)
Prześliczne! I wiesz, też kupiłam sobie takie gwiazdki cukrowe :)
Ale super :) Pomysł bardzo mi się podoba :)
Z przyjemnoscia :))
Mikołaje świetne! Mam foremkę do wycięcia takich półksiężyców, ale nie wpadłabym na to, żeby z nich Mikołaje zrobić :)
Pomysł z kalendarzem wyśmienity :)
okienko numer 15 – chyba najlepsze, co? :-) a pomysl z kalendarzem swietny! :-)
Piękne są! :))
Zdolna z Ciebie Dziewczyna,ale to już od dawna wiem:))
Ja tez miałam propozycję dołączenia do kalendarza w tym roku, jednak chyba się troszkę wystraszyłam , że nie podołam, że zabraknie mi czasu coś przygotowac…
Może za rok wzięłabym udział w takim naszym, polskim :))
{
Pozdrowienia Aniu:)
Majana
Aniu i ja się piszę :)
Rok temu miałam okazję wziąć udział w tym projekcie i uważam to za super pomysł!! :))))
Ty to masz fach w ręku Kobito!
:)
No to super, że się piszecie na kalendarz :)
Szkoda, że nie ma kalendarza Wielkanocnego bo można byłoby już zaczynać myśleć o realizacji :)
arcydzieło! są przecudne!!!
jeju, a tu znów takie magiczne wypieki.
wyglądają… wprost… jejku, słów brakuje!
Piękne słodkości!
są genialnie piękne.az szkoda je jeść;)
Jakie niesamowitości! Zakochałam się w panu mikołaju twym :)
Fajny pomysł z kalendarzem. Ania, Bea i Polka – będzie piknie :)
A może kalendarz na rok 2011? Taki z możliwością ściągnięcia sobie na tapetę komputera?
Pozdrawiam
Świetny pomysł. Zorganizuj koniecznie. A mikołaje są CUDOWNE. Piękne i doskonałe.
I love these cookies because they don’t look like the typical Santa cookie. It’s almost like they just popped out of a magical Christmas story :D.
These look amazing. What spectacular decorating. I love how they look a lot artsier than the normal santa cookies I see everywhere else. Cheers. :)
AMAZING job!!!
Oh wow AMAZING cookies!! It must have taken you forever to frost! Did you use royal icing? :)
Out of all the christmas cookies I’ve seen in the past few weeks, these ones impressed me the most. I absolutely adore your santa moons and the recipe looks delicious!
ale fajne :D od razu się gęba śmieje na ich widok :)
Podobny pomysł przepisów na każdy dzień adwentu realizuje na swoim blogu Negresca – blog nosi nazwę Prowincja w globalnej wiosce.
A Mikołaje – najcudniejsze jakie spotkałam w tym roku. Pozdrawiam
I`m speechless!:))))Perfect work!:))
fajne te mikołaje ;)
mają taki chytry wyraz twarzy…
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki