Czegoś keksopodobbnego ostatnio mi się zachciało. Zmodyfikowałam więc nieco przepis na keks świąteczny i upiekłam ciasto z dodatkiem migdałów i laskowych orzechów.
250 g margaryny
1 1/2 szklanki cukru
5 jajek
5 łyżek śmietany
1 1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobno mielonych orzechów lub/i migdałów
200 g grubo posiekanych orzechów lub/i migdałów
szczypta soli
Margarynę ucieramy z cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy żółtka. Ucieramy aż masa będzie gładka i jednolita. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do masy żółtkowej wsypujemy mąkę, orzechy, migdały i śmietanę. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z białek. Pianę łączymy z ciastem delikatnie, najlepiej łyżką – bez pomocy miksera.
Ja piekłam ciasto w silikonowej blaszce o wymiarach 25 x 25 cm. Temperatura pieczenia 170 stopni, czas pieczenia około 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Ciasto wygląda rewelacyjnie:) Chętnie się poczęstuję:)
Lubię gdy w cieście chrupią orzeszki. Pyszności ^^
och, wygląda niesamowicie kusząco!
poproszę kawałeczek.
To zdecydowanie ciasto dla mnie! Lubie orzechowe smaki.
Pozdrawiam.
bardzo ciekawie brzmi i na pewno fajnie smakuje :)
Pozdrawiam :)
Ale cudo! Nie jadłam jeszcze takiego. W ogóle tak ładnego orzechowego chlebka jeszcze nie widziałam :)
baardzo apetycznie wygląda, sięgne po kawałek jeżeli pozwolisz :)
Raju jakie cudne! :)
Bardzo mi sie podobają i ślinka cieknie na sam widok.
Pozdrawiam Aniu:)
a gdzie Ty się podziewałaś Majanko :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Wyrafinowana prostota. I więcej nic nic nie piszę, bo mi język ucieknie :))) Wiadomo gdzie :p
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki