Krakersy

Lubicie czasem schrupać coś słonego? Jeżeli tak, to dla Was jest ten przepis. Krakersy!  Proste w wykonaniu i uzależniająco smaczne.

krakersy_nm3 

KRAKERSY

 

150 g żółtego sera (potartego na tarce albo pokrojonego w kostkę)

100 g masła (z lodówki)

1 szklanka mąki pszennej

gałązka rozmarynu

3/4 łyżeczki soli

świeżo mielony pieprz (do smaku)

2-3 łyżki zimnej wody

 

Ser wsypujemy do miski malaksera i chwilę miksujemy żeby się rozdrobnił. Do sera dosypujemy drobno posiekany rozmaryn, mąkę, masło, sól i pieprz. Miksujemy pulsacyjnie aż powstaną okruszki (mniej więcej wielkości kaszy mazurskiej). Na końcu dodajemy wodę i miksujemy kilka sekund. Ciasto po wymieszaniu wygląda jak gruboziarnisty, mokry piasek :). Wykładamy ciasto na blat, zagniatamy kilkoma ruchami, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 1 – 2 mm. Foremką wycinamy krakersy i układamy na blaszce. Możecie też pokroić ciasto na kwadraty. Ważne żeby były dość małe, bo w tym ich urok :). Moje krakersy w kształcie grzybków mają 1,5 cm wysokości.

Krakersy pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 10 – 12 minut. Gdy zaczynają się rumienić na brzegach wyjmujemy je z piekarnika.

Do upieczenia krakersów użyłam sera gouda, ale możecie użyć dowolnego twardego sera. Z jednego przepisu możecie upiec krakersy w różnych smakach dodając różnych gatunków sera i różnych ziół.

 

Wydrukuj przepis

krakersy_nm1

krakersy_nm4

One comment

  1. 15 maja 2013 o 18:36

    Mmm pycha! Takie domowe muszę być cudowne :)

Leave reply

*

Back to Top