Lubicie czasem schrupać coś słonego? Jeżeli tak, to dla Was jest ten przepis. Krakersy! Proste w wykonaniu i uzależniająco smaczne.
150 g żółtego sera (potartego na tarce albo pokrojonego w kostkę)
100 g masła (z lodówki)
1 szklanka mąki pszennej
gałązka rozmarynu
3/4 łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz (do smaku)
2-3 łyżki zimnej wody
Ser wsypujemy do miski malaksera i chwilę miksujemy żeby się rozdrobnił. Do sera dosypujemy drobno posiekany rozmaryn, mąkę, masło, sól i pieprz. Miksujemy pulsacyjnie aż powstaną okruszki (mniej więcej wielkości kaszy mazurskiej). Na końcu dodajemy wodę i miksujemy kilka sekund. Ciasto po wymieszaniu wygląda jak gruboziarnisty, mokry piasek :). Wykładamy ciasto na blat, zagniatamy kilkoma ruchami, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 1 – 2 mm. Foremką wycinamy krakersy i układamy na blaszce. Możecie też pokroić ciasto na kwadraty. Ważne żeby były dość małe, bo w tym ich urok :). Moje krakersy w kształcie grzybków mają 1,5 cm wysokości.
Krakersy pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 10 – 12 minut. Gdy zaczynają się rumienić na brzegach wyjmujemy je z piekarnika.
Do upieczenia krakersów użyłam sera gouda, ale możecie użyć dowolnego twardego sera. Z jednego przepisu możecie upiec krakersy w różnych smakach dodając różnych gatunków sera i różnych ziół.
Mmm pycha! Takie domowe muszę być cudowne :)
Leave reply