Kiedyś nie cierpiałam skórki pomarańczowej. Gdy widziałam wielkie kawały skórki na kupnych pączkach to miałam mało przyjemne odczucia. Zdanie zmieniłam dopiero wtedy gdy spróbowałam delikatnej, pachnącej i pokrojonej w drobniutkie paseczki domowej skórki pomarańczowej. Taka domowa skórka pomarańczowa jest jak słońce zamknięte w słoiczku :). Zachęcam Was do zrobienia tego smakołyku zwłaszcza, że przyda się do świątecznych wypieków.
proporcje na 1 słoik o pojemności 200 ml
skórka z 3 dużych pomarańczy (nie pryskanych!)
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
sok z 1 cytryny
Pomarańcze dokładnie myjemy i obieramy. Skórkę z pomarańczy zalewamy zimną wodą i na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia. Odlewamy wodę i ponownie zalewamy skórkę zimną wodą. Szybko doprowadzamy do wrzenia i powtarzamy czynności jeszcze raz. Odcedzamy skórkę i zostawiamy do ostygnięcia. Skórki nie należy gotować bo będzie bardzo miękka i rozpadnie się. Trzeba tylko doprowadzić do wrzenia i zaraz zalewać zimną wodą.
Gdy skórka ostygnie, używając bardzo ostrego noża, odkrawamy białą część skórki (albedo). Skórkę kroimy na drobne kawałki. Ja pocięłam skórkę na cieniutkie paseczki.
W rondelku gotujemy syrop cukrowy z 1 szklanki wody i 1 szklanki cukru. Gdy syrop się zagotuje, a cukier rozpuści się całkowicie wsypujemy skórkę i smażymy na wolnym ogniu. Syrop powinien się zredukować na tyle, żeby otaczał kawałki skórki. Skórka nie powinna 'pływać’ w sosie cukrowym. Pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny, mieszamy dokładnie i od razu zestawiamy z ognia.
Skórkę przekładamy do słoika. Skórkę można przechowywać przez kilka tygodni w lodówce, ale jeżeli chcecie przechować skórkę dłużej to trzeba pasteryzować. Wtedy możecie przechowywać skórkę poza lodówką.
a skąd wziąć nie pryskane pomarańcze? w moim mieście raczej nie znajdę..Czy jest jaikiś sposób na skórkę pryskaną?- np wyszorować ją, odmoczyć czy tp. Pozdrawiam
Prosze podziel sie informacja gdzie mozna kupic niepryskane cytrusy? Bardzo bym chciala takie zdobyc.
Bardzo dziekuje,
pozdrawiam,
Ania
Ja kupuję w marketach na dziale z warzywami EKO (Auchan i Tesco), cytryny ostatnio też udało mi się kupić w Lidlu (mają taką karteczkę z zielono-białym napisem BIO).
Skórkę z pryskanej pomarańczy trzeba dobrze wyszorować. Wydaje mi się też, że te gotowanie i odlewanie wody w jakimś stopniu pozbawi skórkę chemii.
dziękuję za info.
Hi, you pictures look so delicious, I don’t know how to speak your language, but the pictures tell a lot, I love them, thank you for sharing, liên
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki