Cake pops czyli ciasteczkowe lizaki albo ciasteczka na patyczkach – łatwe, fajne, w zasadzie każdy może je zrobić. Nie trzeba posiadać wybitnych talentów kulinarnych do przygotowania cake popsów, a ich dekorowanie może być wspaniałą zabawą dla dzieciaków. Do wypełnienia choinek i mikołajowych czapek użyłam masy na draże mleczne
Nadzienie (draże mleczne):
1/2 szklanki wody
125 g masła
250 g cukru
300 g mleka w proszku
Oprócz tego będziecie potrzebować:
wafelki do lodów
patyczki (drewniane lub plastikowe)
lukier – przepis znajdziecie tu: Jak zrobić lukier
posypki, cukierki w kształcie kulek (na pompony do mikołajowych czapek, cukrowe kółeczka.
Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku, doprowadzamy do wrzenia. Na małym ogniu gotujemy masę około 20 minut.
Mleko w proszku przesiewamy przez sitko. Masę zdejmujemy z ognia i od razu wsypujemy całe mleko w proszku. Dokładnie mieszamy do chwili aż masa będzie gładka i jednolita. Gorącą masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy do wafelków. Do ciepłej masy wbijamy patyczek i pozostawiamy do zastygnięcia w pozycji „do góry nogami”. Najlepiej umieścić wafelek w wąskim kieliszku wtedy nie będzie się przechylał na boki i masa równo zastygnie.
Gdy masa zastygnie i patyczek będzie mocno się trzymał zanurzamy wafelek w lukrze. Najlepiej umieścić lukier w wąskim naczyniu (może być kieliszek, ale pamiętajcie żeby był taki wysoki jak wafelek, który musi swobodnie zanurzyć się w lukrze). Gdy lukier dobrze pokryje cały wafelek lekko kręcimy patyczkiem żeby strząsnąć nadmiar lukru.
Czapki mikołajowe: polukrowane wafelki odstawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru. Dopiero wtedy z pomocą tutki pergaminowej wyciskamy biały pasek na brzegu wafelka i zaraz po wyciśnięciu paska (na mokry lukier) sypiemy cukier lub białą cukrową posypkę.
Jak zrobić pergaminową tutkę przeczytacie tu: FOTO kurs lukrowania pierniczków
Na czubku czapki przyklejamy, z pomocą lukru, biały cukierek w kształcie kulki. Możecie lekko ściąć nożem czubek wafelka wtedy cukierek łatwiej się przyklei.
Choinki: po zanurzeniu wafelków w lukrze i strząśnięciu nadmiaru lukru od razu (bez czekania na zastygnięcie lukru) przyklejamy posypki, cukierki lub inne „dekoracje choinkowe”.
po prostu prześliczne!
Aniu są przepiękne. Robiłam piernikowe cake popsy rok temu, ale przy Twoich są do niczego ;)
Dziękuję :) Ale myślę, że Twoje nie były wcale złe :)
Nie wiem czy to jest bardziej ładne, czy bardziej GENIALNE ;)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki