Jako, że wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne to moja kulinarna niespokojność się wzmaga. Dlatego aby ukoić ów niepokój postanowiłam upiec ciasteczka. Drobne, kolorowe i niezwykle wiosenne. No i oczywiście nie mogłam sobie odmówić największej przyjemności jaką jest malowanie kolorowym lukrem.
30 dag mąki pszennej
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/3 łyżeczki skórki otartej z cytryny (lub limonki)
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać bardzo zimne masło i siekać nożem, aż powstaną drobne grudki, dodać żółtka, cukier, wanilie i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce przez minimum 60 minut. Zimne ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, lekko podsypując mąką. Wykrawać foremkami drobne ciasteczka. Piec 7 – 12 minut w zależności od wielkości ciasteczek w temperaturze 190 – 200 stopni. Ciastka zdejmujemy z blachy gorące, zaraz po upieczeniu.
magię w rękach masz :padam:
fotki mistrzowskie :D
w rękach, moja droga, to ja mam aparat :)
ale mów mi tak jeszcze o tej magii :66: :)))
Jakie przecudne ciasteczka. Na pierwszy rzut oka najpiękniejsze są żabki. Ale na drugi rzut oka wszystkie ciasteczka są przepięknie udekorowane. Wielkie brawa!!!
Aniu, one są przepiekne!!! zdjecia cudne, ciacha jak marzenie! Podziwiam.
Dziękuję Wam za wszystkie pochwały :)
Podziwiam Twoje różne wypieki i bardzo zazdroszcze zdolności, pomysłów i umiejętności
Mam pytanie skąd Ty bierzesz takie ładne kolorowe lukry, którymi ozdabiasz swoje ciasteczka ? Jest jakiś sklep w którym można je dostac
Używam barwników spożywczych w żelu, to one nadają takie ładne kolory :).
Barwniki kupuję w necie.
Jakie maleńkie cuda :)
Ciekawa strona, trafilem tu przypadkowo, ale od dzis bede wpadal czesciej, pozdro
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki