Formowanie modeli i figurek z masy solnej ma już bardzo długą tradycję. Dzisiaj jest to prosty sposób na wykonanie pięknych ozdób do domu i wspaniała zabawa, nie tylko dla dzieci :).Podstawowymi składnikami masy solnej są: mąka, sól i woda. Jednak przepisy są nieco zróżnicowane w zależności od tego co chcemy modelować z masy. Nabierając praktyki w tworzeniu naszych dzieł z masy solnej każdy sam, zgodnie z własnymi potrzebami nieco modyfikuje przepis. Poniżej podaję kilka przepisów na masę solną oraz nieco wskazówek dotyczących samego lepienia z masy solnej.


Przygotowanie masy solnej:

  • ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
  • jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać

  • klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie

  • podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem

  • nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni

  • żeby masa solna nie przyklejała się w czasie wałkowania i formowania w pożądane kształty, deseczkę na której pracujemy najlepiej wyłożyć folią aluminiową.


Modelowanie z masy solnej

  • poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia

  • podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej

  • do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej

  • masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu

  • masę można również zabarwić uzywając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka

  • podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów)

  • możemy ozdobić nasze figurki odciskając w masie solnej, ręcznie lub przy pomocy wałka, różne przedmioty (materiały z grubym splotem, liście z mocno zaznaczonymi nerwami, guziki i wszystko inne co tylko przyjdzie nam do głowy). Jako oczek, do naszych choinkowych świątecznych figurek, możemy użyć kolorowych koralików albo goździków.

  • powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju „kruszonki” tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę smarując model po wysuszeniu klejem i posypując piaskiem, kaszą itp

  • do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)

  • wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem

  • nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia


Suszenie modeli z masy solnej

  • suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo

  • w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)

  • można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)

  • kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli

  • lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę

  • na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową

  • czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania


Podstawowy przepis:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka soli

  • około szklanki wody

Mąkę i sól mieszamy i powoli dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec wyrabiania możemy dodać 1 -2 łyżki oleju.


Masa solna do wyrobu małych modeli:

  • 200 g mąki

  • 200 g soli

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 150 ml wody


Masa solna do wyrobu dużych modeli:

  • 200 g mąki

  • 400 g soli

  • 125 ml wody


Przepisy na masę solną z “dodatkami”:


Masa solna z mąką ziemniaczaną:

  • 1 szklanka soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 płaska łyżka kleju do tapet

  • 1/2 – 1 szklanki wody – wlewać stopniowo aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji


Masa solna z klejem stolarskim (wikol):

  • 1 filiżanka mąki

  • 1 filiżanka soli
  • 1 filiżanka kleju (wikolu)

  • 1 łyżeczka rozpuszczonej wazeliny

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystko mieszamy na słabym ogniu w garnku (najlepiej teflonowym) do momentu gdy składniki się połączą w jednolitą masę. Gdy masa ostygnie wyrabiać ugniatając.

Taka masa nie musi być wypiekana, nie tłucze się, nie wchłania wilgoci, figurki są gładkie.


Przepis na masę gotowaną:

  • 1 filiżanka mąki

  • 1 filiżanka soli

  • 1 filiżanka wody

Wszystkie składniki mieszamy w teflonowym garnku i dopiero po dokładnym wymieszaniu podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie gdy masa będzie jadnolita i zwarta. Studzimy i wyrabiamy przez kilka minut.


Przepis na masę z klajstrem:

Klajster:

  • 1 szklanka wody

  • 1 – 2 łyżki mąki

Ze szklanki wody odlewamy małą ilość i mieszamy w niej mąkę. Pozostałą ilość wody wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody wlewamy mieszaninę wody z mąką i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Otrzymany klajster studzimy i przecieramy przez sitko.

Masa:

  • 2/3 szklanki klajstru

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka soli

  • 1-2 łyżki gliceryny

Mąkę, wodę i klajster łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto. Pod konie wyrabiania dodajemy glicerynę.


Przepis na masę z klejem do tapet (1):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka kleju do tapet (w proszku)
  • około 1 szklanki wody

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i stopniowo dolewamy wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Przepis na mase solną z klejem do tapet (2):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kleju do tapet (wcześniej rozrobionego z wodą)
  • 1 łyżka oleju

Wszystkie składniki łączymy, wkładamy do teflonowego garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy w jednolitą masę zestawiamy z ognia. Studzimy i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt klejąca to możemy w trakcie wyrabiania dosypać mąki.


Masa solna do wyrobu płytek lub kafli:

  • 200 g mąki
  • 400 g soli
  • 2 łyżki kleju do tapet
  • 125 ml wody

Linki do ciekawych miejsc z masą solną w roli głównej:

http://www.dough-si-dough.com/thumbnails.html

http://atelierdebrigitte.free.fr/index.htm

http://perso.orange.fr/maro/MaroSite/Modelage/Html/ModAlb.htm

http://www.masasolna.za.pl/


Formowanie modeli i figurek z masy solnej ma już bardzo długą tradycję. Dzisiaj jest to prosty sposób na wykonanie pięknych ozdób do domu i wspaniała zabawa, nie tylko dla dzieci :).Podstawowymi składnikami masy solnej są: mąka, sól i woda. Jednak przepisy są nieco zróżnicowane w zależności od tego co chcemy modelować z masy. Nabierając praktyki w tworzeniu naszych dzieł z masy solnej każdy sam, zgodnie z własnymi potrzebami nieco modyfikuje przepis. Poniżej podaję kilka przepisów na masę solną oraz nieco wskazówek dotyczących samego lepienia z masy solnej.


Przygotowanie masy solnej:

  • ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
  • jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać

  • klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie

  • podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem

  • nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni

  • żeby masa solna nie przyklejała się w czasie wałkowania i formowania w pożądane kształty, deseczkę na której pracujemy najlepiej wyłożyć folią aluminiową.


Modelowanie z masy solnej

  • poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia

  • podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej

  • do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej

  • masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu

  • masę można również zabarwić uzywając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka

  • podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku – znakomity do wyrobu włosów)

  • możemy ozdobić nasze figurki odciskając w masie solnej, ręcznie lub przy pomocy wałka, różne przedmioty (materiały z grubym splotem, liście z mocno zaznaczonymi nerwami, guziki i wszystko inne co tylko przyjdzie nam do głowy). Jako oczek, do naszych choinkowych świątecznych figurek, możemy użyć kolorowych koralików albo goździków.

  • powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju „kruszonki” tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę smarując model po wysuszeniu klejem i posypując piaskiem, kaszą itp

  • do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)

  • wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem

  • nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia


Suszenie modeli z masy solnej

  • suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo

  • w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)

  • można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)

  • kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli

  • lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę

  • na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową

  • czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania


Podstawowy przepis:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka soli

  • około szklanki wody

Mąkę i sól mieszamy i powoli dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec wyrabiania możemy dodać 1 -2 łyżki oleju.


Masa solna do wyrobu małych modeli:

  • 200 g mąki

  • 200 g soli

  • 100 g mąki ziemniaczanej

  • 150 ml wody


Masa solna do wyrobu dużych modeli:

  • 200 g mąki

  • 400 g soli

  • 125 ml wody


Przepisy na masę solną z “dodatkami”:


Masa solna z mąką ziemniaczaną:

  • 1 szklanka soli

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżka oleju

  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 płaska łyżka kleju do tapet

  • 1/2 – 1 szklanki wody – wlewać stopniowo aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji


Masa solna z klejem stolarskim (wikol):

  • 1 filiżanka mąki

  • 1 filiżanka kleju (wikolu)

  • 1 łyżeczka rozpuszczonej wazeliny

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystko mieszamy na słabym ogniu w garnku (najlepiej teflonowym) do momentu gdy składniki się połączą w jednolitą masę. Gdy masa ostygnie wyrabiać ugniatając.

Taka masa nie musi być wypiekana, nie tłucze się, nie wchłania wilgoci, figurki są gładkie.


Przepis na masę gotowaną:

  • 1 filiżanka mąki

  • 1 filiżanka soli

  • 1 filiżanka wody

Wszystkie składniki mieszamy w teflonowym garnku i dopiero po dokładnym wymieszaniu podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie gdy masa będzie jadnolita i zwarta. Studzimy i wyrabiamy przez kilka minut.


Przepis na masę z klajstrem:

Klajster:

  • 1 szklanka wody

  • 1 – 2 łyżki mąki

Ze szklanki wody odlewamy małą ilość i mieszamy w niej mąkę. Pozostałą ilość wody wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody wlewamy mieszaninę wody z mąką i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Otrzymany klajster studzimy i przecieramy przez sitko.

Masa:

  • 2/3 szklanki klajstru

  • 1 szklanka mąki

  • 1 szklanka soli

  • 1-2 łyżki gliceryny

Mąkę, wodę i klajster łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto. Pod konie wyrabiania dodajemy glicerynę.


Przepis na masę z klejem do tapet (1):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka soli
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka kleju do tapet (w proszku)
  • około 1 szklanki wody

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i stopniowo dolewamy wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.


Przepis na mase solną z klejem do tapet (2):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka kleju do tapet (wcześniej rozrobionego z wodą)
  • 1 łyżka oleju

Wszystkie składniki łączymy, wkładamy do teflonowego garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy w jednolitą masę zestawiamy z ognia. Studzimy i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt klejąca to możemy w trakcie wyrabiania dosypać mąki.


Masa solna do wyrobu płytek lub kafli:

  • 200 g mąki
  • 400 g soli
  • 2 łyżki kleju do tapet
  • 125 ml wody

Linki do ciekawych miejsc z masą solną w roli głównej:

http://www.dough-si-dough.com/thumbnails.html

http://atelierdebrigitte.free.fr/index.htm

http://perso.orange.fr/maro/MaroSite/Modelage/Html/ModAlb.htm

http://www.masasolna.za.pl/


2 komentarze

  1. marchwianka
    2 czerwca 2011 o 19:40

    w życiu bym nie przypuszczała,że z masy solnej wyrabia się kafelki ;)

  2. 9 lutego 2018 o 23:52

    witam, wszystko opisane super ale brak jednego na co naastawić pokrętło piekarnika? na co ma byc nastawione pieczenie? termoobieg odpada wiec co?? proszę o odpowiedź

Leave reply

*

Back to Top