Formowanie modeli i figurek z masy solnej ma już bardzo długą tradycję. Dzisiaj jest to prosty sposób na wykonanie pięknych ozdób do domu i wspaniała zabawa, nie tylko dla dzieci :).Podstawowymi składnikami masy solnej są: mąka, sól i woda. Jednak przepisy są nieco zróżnicowane w zależności od tego co chcemy modelować z masy. Nabierając praktyki w tworzeniu naszych dzieł z masy solnej każdy sam, zgodnie z własnymi potrzebami nieco modyfikuje przepis. Poniżej podaję kilka przepisów na masę solną oraz nieco wskazówek dotyczących samego lepienia z masy solnej.
Przygotowanie masy solnej:
-
ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
-
jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać
-
klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie
-
podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem
-
nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni
-
żeby masa solna nie przyklejała się w czasie wałkowania i formowania w pożądane kształty, deseczkę na której pracujemy najlepiej wyłożyć folią aluminiową.
Modelowanie z masy solnej
-
poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia
-
podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej
-
do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej
-
masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu
-
masę można również zabarwić uzywając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka
-
podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku znakomity do wyrobu włosów)
-
możemy ozdobić nasze figurki odciskając w masie solnej, ręcznie lub przy pomocy wałka, różne przedmioty (materiały z grubym splotem, liście z mocno zaznaczonymi nerwami, guziki i wszystko inne co tylko przyjdzie nam do głowy). Jako oczek, do naszych choinkowych świątecznych figurek, możemy użyć kolorowych koralików albo goździków.
-
powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju kruszonki tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę smarując model po wysuszeniu klejem i posypując piaskiem, kaszą itp
-
do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)
-
wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem
-
nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia
Suszenie modeli z masy solnej
-
suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo
-
w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)
-
można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)
-
kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli
-
lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę
-
na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową
-
czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania
Podstawowy przepis:
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka soli
- około szklanki wody
Mąkę i sól mieszamy i powoli dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec wyrabiania możemy dodać 1 -2 łyżki oleju.
Masa solna do wyrobu małych modeli:
-
200 g mąki
-
200 g soli
-
100 g mąki ziemniaczanej
- 150 ml wody
Masa solna do wyrobu dużych modeli:
-
200 g mąki
-
400 g soli
- 125 ml wody
Przepisy na masę solną z dodatkami:
Masa solna z mąką ziemniaczaną:
-
1 szklanka soli
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżka oleju
-
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 płaska łyżka kleju do tapet
- 1/2 – 1 szklanki wody – wlewać stopniowo aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Masa solna z klejem stolarskim (wikol):
-
1 filiżanka mąki
- 1 filiżanka soli
-
1 filiżanka kleju (wikolu)
-
1 łyżeczka rozpuszczonej wazeliny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystko mieszamy na słabym ogniu w garnku (najlepiej teflonowym) do momentu gdy składniki się połączą w jednolitą masę. Gdy masa ostygnie wyrabiać ugniatając.
Taka masa nie musi być wypiekana, nie tłucze się, nie wchłania wilgoci, figurki są gładkie.
Przepis na masę gotowaną:
-
1 filiżanka mąki
-
1 filiżanka soli
- 1 filiżanka wody
Wszystkie składniki mieszamy w teflonowym garnku i dopiero po dokładnym wymieszaniu podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie gdy masa będzie jadnolita i zwarta. Studzimy i wyrabiamy przez kilka minut.
Przepis na masę z klajstrem:
Klajster:
-
1 szklanka wody
- 1 – 2 łyżki mąki
Ze szklanki wody odlewamy małą ilość i mieszamy w niej mąkę. Pozostałą ilość wody wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody wlewamy mieszaninę wody z mąką i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Otrzymany klajster studzimy i przecieramy przez sitko.
Masa:
-
2/3 szklanki klajstru
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka soli
- 1-2 łyżki gliceryny
Mąkę, wodę i klajster łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto. Pod konie wyrabiania dodajemy glicerynę.
Przepis na masę z klejem do tapet (1):
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka soli
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżka kleju do tapet (w proszku)
-
około 1 szklanki wody
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i stopniowo dolewamy wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przepis na mase solną z klejem do tapet (2):
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka kleju do tapet (wcześniej rozrobionego z wodą)
-
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki łączymy, wkładamy do teflonowego garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy w jednolitą masę zestawiamy z ognia. Studzimy i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt klejąca to możemy w trakcie wyrabiania dosypać mąki.
Masa solna do wyrobu płytek lub kafli:
- 200 g mąki
- 400 g soli
- 2 łyżki kleju do tapet
- 125 ml wody
Linki do ciekawych miejsc z masą solną w roli głównej:
http://www.dough-si-dough.com/thumbnails.html
http://atelierdebrigitte.free.fr/index.htm
http://perso.orange.fr/maro/MaroSite/Modelage/Html/ModAlb.htm
http://www.masasolna.za.pl/
Formowanie modeli i figurek z masy solnej ma już bardzo długą tradycję. Dzisiaj jest to prosty sposób na wykonanie pięknych ozdób do domu i wspaniała zabawa, nie tylko dla dzieci :).Podstawowymi składnikami masy solnej są: mąka, sól i woda. Jednak przepisy są nieco zróżnicowane w zależności od tego co chcemy modelować z masy. Nabierając praktyki w tworzeniu naszych dzieł z masy solnej każdy sam, zgodnie z własnymi potrzebami nieco modyfikuje przepis. Poniżej podaję kilka przepisów na masę solną oraz nieco wskazówek dotyczących samego lepienia z masy solnej.
Przygotowanie masy solnej:
-
ilość dodawanej wody jest zależna od gatunku mąki; jeżeli ilość dodawanej wody musi być większa dwukrotnie niż w przepisie oznacza to że nie nadaje się ona do wyrobu masy
-
jeśli masa wymaga więcej wody oznacza to że podczas pieczenia modele mogą pękać
-
klej do tapet przed dodaniem do masy lepiej jest wcześniej rozrobić oddzielnie
-
podczas wykonywania modeli resztę masy należy przechowywać pod przykryciem aby zabezpieczyć ja przed wysychaniem
-
nie zużytą część masy należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i w chłodnym miejscu; zachowuje świeżość przez kilka dni
-
żeby masa solna nie przyklejała się w czasie wałkowania i formowania w pożądane kształty, deseczkę na której pracujemy najlepiej wyłożyć folią aluminiową.
Modelowanie z masy solnej
-
poszczególne elementy podczas łączenia ze sobą należy lekko zwilżyć w miejscu łączenia
-
podsuszone elementy można połączyć używając rozcieńczonej masy solnej
-
do wypełnienie grubych elementów najlepiej jest użyć zmiętej folii aluminiowej
-
masę solną można podczas ugniatania zabarwić na dowolny kolor dodając pigmentu
-
masę można również zabarwić uzywając naturalnych produktów takich jak: kakao, cynamon, kurkuma, papryka
-
podczas wykonywania modeli można używać przeróżnych narzędzi do ozdabiania (nożyczki, patyczki, grzebień, nożyki, wyciskacz do czosnku znakomity do wyrobu włosów)
-
możemy ozdobić nasze figurki odciskając w masie solnej, ręcznie lub przy pomocy wałka, różne przedmioty (materiały z grubym splotem, liście z mocno zaznaczonymi nerwami, guziki i wszystko inne co tylko przyjdzie nam do głowy). Jako oczek, do naszych choinkowych świątecznych figurek, możemy użyć kolorowych koralików albo goździków.
-
powierzchnie modelu można pokryć czymś w rodzaju kruszonki tak jak w pieczeniu ciast, można też nadać fakturę smarując model po wysuszeniu klejem i posypując piaskiem, kaszą itp
-
do usztywnienia wysokich modeli można robić podpórki (z tektury, drutu, deseczek)
-
wysuszone modele można pomalować farbami (akrylowe, tempery itp.) i polakierować bezbarwnym lakierem
-
nie należy wyrzucać resztek wysuszonego ciasta ponieważ mogą się one przydać do wykonania spoiwa używanego w celu naprawy uszkodzonego modelu; w tym celu okruchy należy utłuc np. w moździerzu na proszek i dodać wody tyle aby powstała rzadka masa; otrzymana masą można łatwo posklejać uszkodzenia
Suszenie modeli z masy solnej
-
suszenie na powietrzu jest bezpieczne dla modeli ale niestety trwa bardzo długo
-
w piecyku gazowym suszenie powinno się odbywać w bardzo niskiej temperaturze (początkowo 50-70 stopni C), najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach (gaz charakteryzuje się wysokim stopniem wilgotności)
-
można suszyć modele w piecach elektrycznych (zalecana temperatura około 75 stopni C)
-
kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do suszenia modeli
-
lepiej kłaść modele na srebrną blachę, czarne bardziej się nagrzewają i w tym przypadku należy bardziej obniżyć temperaturę
-
na koniec suszenia można model przyrumienić co daje ciekawy efekt, w tym celu należy podwyższyć temperaturę do około 200 stopni C i pilnować aby modele nie przypaliły się; części modelu, które powinny pozostać białe należy przed podwyższeniem temperatury przykryć folią aluminiową
-
czym wolniej będzie się tworzyła skorupka na modelu tym mniejsze prawdopodobieństwo popękania
Podstawowy przepis:
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka soli
- około szklanki wody
Mąkę i sól mieszamy i powoli dolewamy wody. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie zwarte i elastyczne. Pod koniec wyrabiania możemy dodać 1 -2 łyżki oleju.
Masa solna do wyrobu małych modeli:
-
200 g mąki
-
200 g soli
-
100 g mąki ziemniaczanej
- 150 ml wody
Masa solna do wyrobu dużych modeli:
-
200 g mąki
-
400 g soli
- 125 ml wody
Przepisy na masę solną z dodatkami:
Masa solna z mąką ziemniaczaną:
-
1 szklanka soli
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 łyżka oleju
-
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 płaska łyżka kleju do tapet
- 1/2 – 1 szklanki wody – wlewać stopniowo aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
Masa solna z klejem stolarskim (wikol):
-
1 filiżanka mąki
-
1 filiżanka kleju (wikolu)
-
1 łyżeczka rozpuszczonej wazeliny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystko mieszamy na słabym ogniu w garnku (najlepiej teflonowym) do momentu gdy składniki się połączą w jednolitą masę. Gdy masa ostygnie wyrabiać ugniatając.
Taka masa nie musi być wypiekana, nie tłucze się, nie wchłania wilgoci, figurki są gładkie.
Przepis na masę gotowaną:
-
1 filiżanka mąki
-
1 filiżanka soli
- 1 filiżanka wody
Wszystkie składniki mieszamy w teflonowym garnku i dopiero po dokładnym wymieszaniu podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Zdejmujemy z ognia w momencie gdy masa będzie jadnolita i zwarta. Studzimy i wyrabiamy przez kilka minut.
Przepis na masę z klajstrem:
Klajster:
-
1 szklanka wody
- 1 – 2 łyżki mąki
Ze szklanki wody odlewamy małą ilość i mieszamy w niej mąkę. Pozostałą ilość wody wlewamy do garnka i gotujemy. Do wrzącej wody wlewamy mieszaninę wody z mąką i chwilę gotujemy cały czas mieszając. Otrzymany klajster studzimy i przecieramy przez sitko.
Masa:
-
2/3 szklanki klajstru
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka soli
- 1-2 łyżki gliceryny
Mąkę, wodę i klajster łączymy ze sobą, wyrabiamy ciasto. Pod konie wyrabiania dodajemy glicerynę.
Przepis na masę z klejem do tapet (1):
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka soli
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżka kleju do tapet (w proszku)
-
około 1 szklanki wody
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i stopniowo dolewamy wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Przepis na mase solną z klejem do tapet (2):
-
1 szklanka mąki
-
1 szklanka kleju do tapet (wcześniej rozrobionego z wodą)
-
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki łączymy, wkładamy do teflonowego garnka i podgrzewamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy wszystko się połączy w jednolitą masę zestawiamy z ognia. Studzimy i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt klejąca to możemy w trakcie wyrabiania dosypać mąki.
Masa solna do wyrobu płytek lub kafli:
- 200 g mąki
- 400 g soli
- 2 łyżki kleju do tapet
- 125 ml wody
Linki do ciekawych miejsc z masą solną w roli głównej:
http://www.dough-si-dough.com/thumbnails.html
http://atelierdebrigitte.free.fr/index.htm
http://perso.orange.fr/maro/MaroSite/Modelage/Html/ModAlb.htm
http://www.masasolna.za.pl/
w życiu bym nie przypuszczała,że z masy solnej wyrabia się kafelki ;)
witam, wszystko opisane super ale brak jednego na co naastawić pokrętło piekarnika? na co ma byc nastawione pieczenie? termoobieg odpada wiec co?? proszę o odpowiedź
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki