Tarta rabarbarowa z bezą włoską

Wiecie, że ciasta z rabarbarem piekę od niedawna?  Ciągnące się w kompocie rabarbarowe nitki to był mój przedszkolny koszmar. Tak skutecznie mnie odstraszył od przetwarzania rabarbaru, że zapomniałam o nim na lata. Teraz to nadrabiam z nawiązką :).

tarta z rabarbarem i bezą włoską_nm3 

TARTA  Z RABARBAREM  I BEZĄ  WŁOSKĄ

 

3 łodygi rabarbaru

1/3 szklanki cukru kryształu

na ciasto:

450 g mąki pszennej

60 g cukru pudru

2 żółtka

200 g zimnego masła

szczypta soli

100 ml kwaśnej śmietany

na bezę włoską:

175 g cukru kryształu

3 białka

 

Ciasto:  W malakserze umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i masło (pokrojone na drobne kawałki). Miksujemy przez chwilę aż powstaną niewielkie okruchy. Dodajemy żółtka i śmietanę i krótko (do połączenia się składników) miksujemy.

Można przygotować ciasto bez użycia malaksera: Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę i siekamy je razem z mąką aż utworzą się okruszki.  Dodajemy pozostałe sypkie składniki, mieszamy z okruszkami ciasta. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto.

Ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wyklejamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 190 stopni do chwili aż ciasto zacznie rumienić się na brzegach. Ciasto ma być upieczone, bo tarty nie dopieka się już drugi raz.

Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki. Ja piekłam tartę w prostokątnej blaszce więc pocięłam rabarbar na kawałki, które miały szerokość foremki. Rabarbar umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem (1/3 szklanki) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.

Zlewamy do rondelka sok, który powstał z cukru i rabarbaru. Podgrzewamy go aż trochę odparuje i powstanie gęsty syrop. Na ciasto wykładamy rabarbar i polewamy go syropem.

tarta z rabarbarem i bezą włoską_nm1

Beza włoska:  Białka ubijamy. Cukier umieszczamy w rondelku, dolewamy 40 ml wody i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gotujemy syrop aż osiągnie temperaturę 120 stopni. Wtedy zdejmujemy go z ognia i odstawiamy na kilkanaście sekund aż przestanie się gotować. Gorący syrop wlewamy do białek, nie przerywając ubijania. Syrop wlewamy cienkim strumieniem i ciągle ubijamy aż białka zrobią się białe i lśniące. Po dodaniu całego syropu białka ubijamy jeszcze około 15 minut, do chwili aż trochę ostygną.

Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na rabarbar. Tartę wypełnioną bezą zapiekamy w piekarniku  przez kilka minut pod rozgrzaną górną grzałką. Musicie pilnować bezy bo brązowieje bardzo szybko. Można też podpiec wierzchołki bezy używając palnika.

 

Wydrukuj przepis

tarta z rabarbarem i bezą włoską_nm2

9 komentarzy

  1. 29 maja 2013 o 21:06

    Wspaniała!
    Ostatnie zdjęcie tak kusi…
    U mnie kompot z rabarbaru cedziło się przez sito.
    Córka też nie znosiła nitek’.

  2. 30 maja 2013 o 05:29

    Wygląda oszałamiająco:)

  3. Mag-ik
    30 maja 2013 o 07:38

    Jak widze zdjecia efektow Twojego kucharzenia, to dostaje slinotoku :P
    Co do rabarbaru mialam podobnie, ale na starosc odkrywam i doceniam go na nowo. Niedawno zrobilam ciasto polkruche z masa rabarbarowo-mietowa. A teraz planuje polaczyc marcepan i rabarbar.
    Mysle, ze to rabarbar to niedoceniane warzywo.

  4. 30 maja 2013 o 09:41

    O mamo, ale cudo! Przepięknie wyglada! :)
    Az szkoda jesc takie cudo. ;)

    Aniu, nie wiem dlaczego,ale nie moge na Twojej stronie pisac z polskimi znakami, zaraz wyskakuje mi ramka o zakazie kopiowania..:(

  5. Ania
    30 maja 2013 o 11:09

    To chyba wina wtyczki, zaraz to sprawdzę i poprawię :)

  6. 30 maja 2013 o 14:23

    Widzę, że jest już wszystko ok. Dziękuję Aniu:*

  7. 30 maja 2013 o 17:36

    cudownie ci wyszla!

  8. Ania
    30 maja 2013 o 17:55

    Dzięki :) Opis wykonania jest dość długi, ale roboty nie jest dużo :)

  9. 30 maja 2013 o 19:04

    Jeny, ależ cudo… Aż ślinka cieknie :)

Leave reply

*

Back to Top