Wiecie, że ciasta z rabarbarem piekę od niedawna? Ciągnące się w kompocie rabarbarowe nitki to był mój przedszkolny koszmar. Tak skutecznie mnie odstraszył od przetwarzania rabarbaru, że zapomniałam o nim na lata. Teraz to nadrabiam z nawiązką :).
3 łodygi rabarbaru
1/3 szklanki cukru kryształu
na ciasto:
450 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
2 żółtka
200 g zimnego masła
szczypta soli
100 ml kwaśnej śmietany
na bezę włoską:
175 g cukru kryształu
3 białka
Ciasto: W malakserze umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i masło (pokrojone na drobne kawałki). Miksujemy przez chwilę aż powstaną niewielkie okruchy. Dodajemy żółtka i śmietanę i krótko (do połączenia się składników) miksujemy.
Można przygotować ciasto bez użycia malaksera: Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy masło pokrojone w drobną kostkę i siekamy je razem z mąką aż utworzą się okruszki. Dodajemy pozostałe sypkie składniki, mieszamy z okruszkami ciasta. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto.
Ciasto schładzamy w lodówce przez pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wyklejamy nim formę. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w temperaturze 190 stopni do chwili aż ciasto zacznie rumienić się na brzegach. Ciasto ma być upieczone, bo tarty nie dopieka się już drugi raz.
Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki. Ja piekłam tartę w prostokątnej blaszce więc pocięłam rabarbar na kawałki, które miały szerokość foremki. Rabarbar umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy cukrem (1/3 szklanki) i wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 40 minut.
Zlewamy do rondelka sok, który powstał z cukru i rabarbaru. Podgrzewamy go aż trochę odparuje i powstanie gęsty syrop. Na ciasto wykładamy rabarbar i polewamy go syropem.
Beza włoska: Białka ubijamy. Cukier umieszczamy w rondelku, dolewamy 40 ml wody i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gotujemy syrop aż osiągnie temperaturę 120 stopni. Wtedy zdejmujemy go z ognia i odstawiamy na kilkanaście sekund aż przestanie się gotować. Gorący syrop wlewamy do białek, nie przerywając ubijania. Syrop wlewamy cienkim strumieniem i ciągle ubijamy aż białka zrobią się białe i lśniące. Po dodaniu całego syropu białka ubijamy jeszcze około 15 minut, do chwili aż trochę ostygną.
Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na rabarbar. Tartę wypełnioną bezą zapiekamy w piekarniku przez kilka minut pod rozgrzaną górną grzałką. Musicie pilnować bezy bo brązowieje bardzo szybko. Można też podpiec wierzchołki bezy używając palnika.
Wspaniała!
Ostatnie zdjęcie tak kusi…
U mnie kompot z rabarbaru cedziło się przez sito.
Córka też nie znosiła nitek’.
Wygląda oszałamiająco:)
Jak widze zdjecia efektow Twojego kucharzenia, to dostaje slinotoku :P
Co do rabarbaru mialam podobnie, ale na starosc odkrywam i doceniam go na nowo. Niedawno zrobilam ciasto polkruche z masa rabarbarowo-mietowa. A teraz planuje polaczyc marcepan i rabarbar.
Mysle, ze to rabarbar to niedoceniane warzywo.
O mamo, ale cudo! Przepięknie wyglada! :)
Az szkoda jesc takie cudo. ;)
Aniu, nie wiem dlaczego,ale nie moge na Twojej stronie pisac z polskimi znakami, zaraz wyskakuje mi ramka o zakazie kopiowania..:(
To chyba wina wtyczki, zaraz to sprawdzę i poprawię :)
Widzę, że jest już wszystko ok. Dziękuję Aniu:*
cudownie ci wyszla!
Dzięki :) Opis wykonania jest dość długi, ale roboty nie jest dużo :)
Jeny, ależ cudo… Aż ślinka cieknie :)
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki