Drożdżowy placek z borówką amerykańską
SZARLOTKA SYPANA
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 szklanka grysiku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
1 paczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
kostka margaryny – bardzo zimnej
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkać, posypać cukrem waniliowym (jak jabłka są kwaśne to dodać troche cukru), dodać cynamon, wymieszać. Mąkę, grysik, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Podzielić na trzy części. Do małej tortownicy zetrzeć na tarce o dużych oczkach pół kostki margaryny. Wsypać warstwę sypką, ułożyć jabłka, znowu warstwę sypką i znowu jabłka. Jako ostatnią wsypujemy warstwę sypką. Na górę ścieramy na tarce pozostałą margarynę.
Pieczemy w 180 stopniach około godziny.
Szarlotka ma być na górze rumiana i chrupiąca. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych albo bitą śmietaną.
__________________________________________________________
CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI
5 żółtek
13 dkg masła
30 dkg cukru
20 dkg zmielonego i sparzonego maku
1/3 szklanki wody
7 łyżek kaszy manny
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczeia
1/2 kg potartych jabłek
piana z 5 białek
Żółtka, masło i cukier utrzeć. Do utartej masy dodać kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać mak i utarte jabłka. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Ciasto jest bardzo wilgotne i długo zachowuje świeżość.
__________________________________________________________
CIASTO KOKOSOWE
1/2 kostki margaryny
1 szklanka cukru
4 żółtka
szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 białka ubite na pianę
na masę kokosową:
5 dkg masła
ok. 2 łyżek wody
ok. 2 łyżki cukru
15 dkg wiórków kokosowych
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć. Do utartej masy dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto wylać do formy. Przygotować masę kokosową: masło, wodę i cukier rozpuścić w garnuszku, do płynnej masy wsypać kokos, wymieszać. Ciepłą masę wylać na ciasto. Rozprowadzić łyżką po powierzchni ciasta.
Ciasto włożyć do zimnego pieca. Piec około godziny w 160 – 180 stopniach.
________________________________________________________
SERNIK BABCI ERNY
1 kg białego sera
6 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
12,5 dkg masła
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy i ser. Do dobrze wymieszanej masy dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą serową.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180-200 stopni.
_________________________________________________________
SZARLOTKA AUTORSKA
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 całe jajka
6 łyżek śmietany
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 kg jabłek
Wszystkie składniki szybko zagniatamy w misce. Wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy z łyżeczką cynamonu i cukrem (ilość cukru zależy od kwasności jabłek) aż wyparuje sok. Formę wykładamy papierem do pieczenia i mokrymi rękoma (wtedy ciasto nie przylepia się do rąk) rozkładamy połowę ciasta. Podobnie robimy z drugą połową ciasta. Placki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu placki przekładamy przesmażonymi jabłkami, górną warstwę polewamy lukrem.
__________________________________________________________
MURZYNEK
200 g gorzkiej czekolady
200 g margaryny Kasia
1/2 szklanki fruktozy
4 jajka
Czekoladę i Kasie rozpuszczamy na parze. Dodajemy fruktozę i żółtka i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Pieczemy w małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia 40 minut w temp. 180 stopni
___________________________________________________________
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI
CIASTO:
1 kostka Kasi
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki
MASA SEROWA
1 kg sera
2 budynie śmietankowe
1/2 kostki masła
3 jajka
1 szklanka cukru
duża puszka brzoskwiń w syropie
MASA BEZOWA
5 białek
3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, odsączamy na sitku z syropu.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i ser. Na końcu wsypujemy budynie. Mieszamy z brzoskwiniami.
Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1:2. Większą część ścieramy na dno formy, na ciasto wylewamy masę serową. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier. Masę bezową wykładamy na ser. Na górę ścieramy pozostałą część ciasta jako posypkę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależny jest od wielkości formy (a tym samym wysokości ciasta) ale zazwyczaj nie krócej niż godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.
___________________________________________________________
MIODOWNIK
6 jajek
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
20 dkg margaryny
1 1/2 szklanki mąki
4 duże łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
300 ml kwaśnej śmietany 18%
Białka ubić na pianę, ciągle ucierając dodawać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Margarynę roztopić, dodać do masy jajecznej razem z mąką. Miód podgrzać, dobrze wymieszać z sodą – dodać do ciasta.
W kwadratowej blaszce upiec 3 lub 4 placki. Każdy placek na gorąco posmarować śmietaną. Układać placki jeden na drugim. Górny placek zostawić nieposmarowany. Zostawić ciasto na godzinę aż śmietana wsiąknie w placki i sklei je w całość.
Placki piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Podczas pieczenia uważać bo ciasto jest długo jasne, a potem w momencie robi się brązowe.
_________________________________________________________
ROLADA MIGDAŁOWA
5 jajek
1 łyżeczka extraktu waniliowego
1/2 szklanki mielonych migdałów
1 l śmietany kremówki (szklanka)
1/2 szklanki cukru
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do około 200 stopni. Ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Łączymy pianę z żółtkami i ostrożnie mieszając dodajemy migdały. Całość wykładamy na blaszkę, równo rozprowadzamy i pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy z pieca i gdy tylko temperatura pozwoli zwijamy ciasto (razem z papierem) wzdłuż dłuższego brzegu. Po ostygnięciu rozwijamy ciasto, ściągamy papier i smarujemy śmietaną. Zwijamy ponownie roladę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru – ja nie ubijam na całkiem sztywno tylko tak żeby się dało nabrać na łopatkę i rozsmarowuję cienką warstwą tak, aby śmietana tylko skleiła roladę. Jak ktoś chce to można dać więcej śmietany, tak żeby powstała z niej widoczna warstwa.
Po wyjęciu z lodówki obtaczam jeszcze roladę w mielonych migdałach, można też polać czekoladą albo posmarować z wierzchu bitą śmietaną. Jak kto woli.
__________________________________________________________
Twoja strona jest genialna i boskie przepisy zamieszczasz :]
Zapraszam do siebie na kruchutkie babeczki czekoladowe :]
Leave reply