Keks

Babka z nutellą

Makowiec na biszkopcie

Placek drożdżowy z cynamonem

Pleśniak

Ciasto bardzo czekoladowe

Mini torciki – trójkąciki

Drożdżowy placek z borówką amerykańską

SZARLOTKA SYPANA

ciasto-015.jpg

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 szklanka grysiku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kg jabłek

1 paczka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

kostka margaryny – bardzo zimnej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkać, posypać cukrem waniliowym (jak jabłka są kwaśne to dodać troche cukru), dodać cynamon, wymieszać. Mąkę, grysik, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Podzielić na trzy części. Do małej tortownicy zetrzeć na tarce o dużych oczkach pół kostki margaryny. Wsypać warstwę sypką, ułożyć jabłka, znowu warstwę sypką i znowu jabłka. Jako ostatnią wsypujemy warstwę sypką. Na górę ścieramy na tarce pozostałą margarynę.

Pieczemy w 180 stopniach około godziny.

Szarlotka ma być na górze rumiana i chrupiąca. Można podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych albo bitą śmietaną.

__________________________________________________________

CIASTO MAKOWE Z JABŁKAMI

5 żółtek

13 dkg masła

30 dkg cukru

20 dkg zmielonego i sparzonego maku

1/3 szklanki wody

7 łyżek kaszy manny

4 płaskie łyżeczki proszku do pieczeia

1/2 kg potartych jabłek

piana z 5 białek

Żółtka, masło i cukier utrzeć. Do utartej masy dodać kaszę manną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wsypać mak i utarte jabłka. Na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.

Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.

Ciasto jest bardzo wilgotne i długo zachowuje świeżość.

__________________________________________________________

CIASTO KOKOSOWE

1/2 kostki margaryny

1 szklanka cukru

4 żółtka

szklanka mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 białka ubite na pianę

na masę kokosową:

5 dkg masła

ok. 2 łyżek wody

ok. 2 łyżki cukru

15 dkg wiórków kokosowych

Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć. Do utartej masy dodać szklankę mąki i proszek do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto wylać do formy. Przygotować masę kokosową: masło, wodę i cukier rozpuścić w garnuszku, do płynnej masy wsypać kokos, wymieszać. Ciepłą masę wylać na ciasto. Rozprowadzić łyżką po powierzchni ciasta.

Ciasto włożyć do zimnego pieca. Piec około godziny w 160 – 180 stopniach.

________________________________________________________

SERNIK BABCI ERNY

sernik.jpg

1 kg białego sera

6 jajek

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

12,5 dkg masła

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy i ser. Do dobrze wymieszanej masy dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie wymieszać z masą serową.

Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do temperaturze 180-200 stopni.

_________________________________________________________

SZARLOTKA AUTORSKA

jabl.jpg

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

2 całe jajka

6 łyżek śmietany

1/2 kostki margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 kg jabłek

Wszystkie składniki szybko zagniatamy w misce. Wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy z łyżeczką cynamonu i cukrem (ilość cukru zależy od kwasności jabłek) aż wyparuje sok. Formę wykładamy papierem do pieczenia i mokrymi rękoma (wtedy ciasto nie przylepia się do rąk) rozkładamy połowę ciasta. Podobnie robimy z drugą połową ciasta. Placki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 160 stopni.

Po upieczeniu placki przekładamy przesmażonymi jabłkami, górną warstwę polewamy lukrem.

__________________________________________________________

MURZYNEK

murz-tluszcz.jpg

200 g gorzkiej czekolady

200 g margaryny Kasia

1/2 szklanki fruktozy

4 jajka

Czekoladę i Kasie rozpuszczamy na parze. Dodajemy fruktozę i żółtka i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą czekoladową. Pieczemy w małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia 40 minut w temp. 180 stopni

___________________________________________________________

SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

sernik-z-brzosk.jpg

CIASTO:

1 kostka Kasi

3 łyżki cukru

5 żółtek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 szklanki mąki

MASA SEROWA

1 kg sera

2 budynie śmietankowe

1/2 kostki masła

3 jajka

1 szklanka cukru

duża puszka brzoskwiń w syropie

MASA BEZOWA

5 białek

3/4 szklanki cukru

Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Wstawić na godzinę do lodówki. Brzoskwinie kroimy w kostkę, odsączamy na sitku z syropu.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Całe jajka ucieramy z cukrem, dodajemy masło i ser. Na końcu wsypujemy budynie. Mieszamy z brzoskwiniami.

Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1:2. Większą część ścieramy na dno formy, na ciasto wylewamy masę serową. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier. Masę bezową wykładamy na ser. Na górę ścieramy pozostałą część ciasta jako posypkę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia zależny jest od wielkości formy (a tym samym wysokości ciasta) ale zazwyczaj nie krócej niż godzinę. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczone.

___________________________________________________________

MIODOWNIK

miodownik.jpg

6 jajek

1 szklanka cukru

cukier waniliowy

20 dkg margaryny

1 1/2 szklanki mąki

4 duże łyżki miodu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

300 ml kwaśnej śmietany 18%

Białka ubić na pianę, ciągle ucierając dodawać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Margarynę roztopić, dodać do masy jajecznej razem z mąką. Miód podgrzać, dobrze wymieszać z sodą – dodać do ciasta.

W kwadratowej blaszce upiec 3 lub 4 placki. Każdy placek na gorąco posmarować śmietaną. Układać placki jeden na drugim. Górny placek zostawić nieposmarowany. Zostawić ciasto na godzinę aż śmietana wsiąknie w placki i sklei je w całość.

Placki piec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Podczas pieczenia uważać bo ciasto jest długo jasne, a potem w momencie robi się brązowe.

_________________________________________________________

ROLADA MIGDAŁOWA

rolada-i-krowki-011.jpg

5 jajek

1 łyżeczka extraktu waniliowego

1/2 szklanki mielonych migdałów

1 l śmietany kremówki (szklanka)

1/2 szklanki cukru

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do około 200 stopni. Ubijamy białka na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Łączymy pianę z żółtkami i ostrożnie mieszając dodajemy migdały. Całość wykładamy na blaszkę, równo rozprowadzamy i pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy z pieca i gdy tylko temperatura pozwoli zwijamy ciasto (razem z papierem) wzdłuż dłuższego brzegu. Po ostygnięciu rozwijamy ciasto, ściągamy papier i smarujemy śmietaną. Zwijamy ponownie roladę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Śmietanę ubijamy z łyżeczką cukru – ja nie ubijam na całkiem sztywno tylko tak żeby się dało nabrać na łopatkę i rozsmarowuję cienką warstwą tak, aby śmietana tylko skleiła roladę. Jak ktoś chce to można dać więcej śmietany, tak żeby powstała z niej widoczna warstwa.

Po wyjęciu z lodówki obtaczam jeszcze roladę w mielonych migdałach, można też polać czekoladą albo posmarować z wierzchu bitą śmietaną. Jak kto woli.

__________________________________________________________

One comment

  1. 4 sierpnia 2010 o 15:17

    Twoja strona jest genialna i boskie przepisy zamieszczasz :]

    Zapraszam do siebie na kruchutkie babeczki czekoladowe :]

Leave reply

*

Back to Top