Nie chciało mi się ostatnio nic piec więc postanowiłam przygotować coś słodkiego nie wymagającego uruchamiania piekarnika. Wybrałam batoniki orzechowo – czekoladowe. Po przeglądnięciu kilku przepisów doszłam do wniosku, że żaden tak do końca mi nie odpowiada więc po połączeniu kilku receptur w jedną wyszły całkiem niezłe batoniki. Spód jest kruchy i chrupiący, a smakują zupełnie jak snickersy. Polecam dla orzeszkojadów :)
50 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka masła orzechowego
1 szklanka pokruszonych krakersów
1 szklanka płatków migdałowych
Na polewę:
1 tabliczka czekolady (mlecznej lub gorzkiej)
W rondelku roztapiamy masło. Do masła dodajemy cukier puder. Gdy cukier się rozpuści dodajemy masło orzechowe i mieszamy aż masa będzie gładka i jednolita. Odstawiamy rondelek z ognia. Krakersy kruszymy – ja wsypałam krakersy do worka i zgniotłam ciastka rękami. Do gorącej masy orzechowej wsypujemy krakersy, mieszamy przez chwilę aż okruszki dobrze się połączą z masą. Na końcu dodajemy płatki migdałowe i mieszamy już bardzo krótko i ostrożnie aby płatki migdałowe nie połamały się za bardzo.
Naczynie o wymiarach 15 x 15 cm wykładamy folią spożywczą – to umożliwi łatwe wyjęcie batoników z formy. Masę wykładamy na folię i porządnie dociskamy wygładzając powierzchnię. Masę wkładamy do lodówki, do całkowitego wystudzenia. Gdy masa jest zimna rozpuszczamy, w kuchence mikrofalowej, czekoladę (można też czekoladę rozpuścić na parze). Gorącą czekoladą smarujemy wierzch masy i odstawiamy do zastygnięcia. Gdy czekolada zastygnie kroimy na kwadraty lub prostokąty. Batoniki przechowujemy w lodówce ale wyjmujemy je około 20 minut przed podaniem.
Smakowite sztabki złota, chętnie bym się wgryzła. Pozdrawiam
Wygladaja rewelacyjnie :)
Piękne batoniki! Muszą być przepyszne. Tak cudnie je prezentujesz, ze z chęcią sięgnęłabym po jednego, no… może dwa ?
Pozdrawiam!:)
Majanko bierz trzy :)
Przepis jest prosty, batoniki szybko się robi – zachęcam do wykonania :)
U, cudne zdjęcia. :-) Choć najbardziej jestem pod wrażeniem tego jak ładnie je pokroiłaś, mi się nigdy nie udaje niczego tak ładnie pokroić. :-)
Wow! Jestem pod ogromnym wrażeniem. Zapisuje przepis :)
Tajemnicą ładnego pokrojenia jest ostry nóż i to żeby batoniki kroić jak mają temperaturę pokojową, a nie tuż po wyjęciu z lodówki – wtedy czekolada się nie łamie pod naciskiem noża.
są idealne
uwielbiam masło orzechowe, mogę je wyjadac łyżeczką ze słoika, jest cudowne
a gdy do tych orzechowych smaków dodac jeszcze czekoladę,
ach :)
Od pewnego czasu kusza mnie takie batoniki, a te wyglądają po prostu zjawiskowo :)
Masło orzechowe + krakersy + migdały brzmi bardzo kusząco :)
Ale kuszące zdjęcia!!!!
Mniam!
Ich smak musi powalać na obie łopatki ;) Jakbym miała cztery to bym została powalona na wszystkie za jednym zamachem!
Pozdrawiam :)))
Polka
wow :) fajne, aż szkoda, że właśnie wylizałam do zera nasz słoik po maśle orzechowym ;p
Wczoraj zrobiłam to złote cudo, połączenie krakersów,masła orzechowego i cukru to wybuchowa mieszanka smaków. Niestety zrobiłam w większej formie,więc batony wyszły mi trochę płaskie.
rozłożyłaś mnie na łopatki :O jakbyś kiedyś robiła to daj znać przyjadę ekspresem :d
Wyszły świetne. :D Nawet wyglądają tak samo. :D
Aniu :) jak sie z Toba skontaktowac? Moze sie nie popisalam, ale nigdzie na Twoim blogu nie znalazlam „kontakt”u. Bedziesz tak mila i napiszesz do mnie? Pozdrawiam!
odpisałam na maila :)
Zrobiłem, spróbowałem, są genialne, dziękuję za przepis. Drugi raz zrobiłem z białą czekoladą, wyszły bardzo ciekawie :) Pozdrowienia.
Zrobiłam, ale jeszcze nie spróbowałam – się chłodzi :-) ciekawa jestem jaki będzie efekt końcowy, ale zapowiada się rewelacyjnie :)
Pięknie wyglądają Twoje batoniki, są idealne po prostu :)
Witaj. Mam pytanko – jak myślisz, można te batoniki zamrozić? Bo chciałam je zrobić na święta, ale już w tym tygodniu, bo potem nie mogę.
Nie mroziłam nigdy tych batoników. Ale spróbuj, do odważnych świat należy :) I koniecznie powiedz jak się zachowają po rozmrożeniu :)
To po świętach napiszę jak się udał eksperyment. Pozdrawiam!
Koniecznie ! :)
Można je mrozić :)
o to super :) dziękuję, że pamiętałaś :)
Rewelacja!!!
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki