W końcu i ja musiałam zrobić te fikuśne bułeczki. Naoglądałam się ich na stronie Doroty i Agusi i bardzo mi się spodobały. Nie chciało mi się wyciągać maszyny do chleba więc ciasto zrobiłam ręcznie. Część bułeczek nadziałam cynamonem i cukrem, część – prażonymi jabłkami.
325 ml letniego mleka
50 g stopionego masła
1 1/2 łyżeczki majonezu
50 dag mąki pszennej
50 g cukru
1/2 łyżeczki soli
2 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
Na nadzienie:
cynamon wymieszany z cukrem, jabłka prażone, ser lub inne dowolne nadzienie
Wszystkie składniki wsypujemy do miski i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 16 kawałków. Każdy kawałek wałkujemy na okrągły placuszek. Placek smarujemy masłem, nakładamy nadzienie i zwijamy w rulon. Rulon nacinamy w środku zostawiając nieprzecięte około 2 cm od każdego brzegu. Oba nieprzecięte końce przewijamy od spodu przez nacięcie. Uformowane bułeczki układamy na blasze i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy 15 – 20 minut w temperaturze 190 – 200 stopni C.
Piękne zdjęcia! Aż mi ślinka pociekła :-)
Aniu, piękne sa te buleczki! Chyba tez je niedlugo zrobie cos mi sie wydaje, bo chęci nabralam juz jak je u Dorotki zobaczylam. Teraz sa u Ciebie i ochota moja wzrosla.
Sliczne zdjecia! :) Mniam.
Nadzienie bardzo mi sie podoba, uwielbiam cynamon! :)Pozdrawiam.
Dzięki :). A bułeczki są naprawdę smaczne. U mnie dwie blachy bułek zniknęły od razu, na gorąco. Nie miałam nawet okazji sprawdzić jak smakują zimne :)
Juz mialam wielka ochote na nie przy czytaniu blogu Agnieszki, a teraz tutaj?? No coz poddaje sie, chyba czas je zrobic. Pozdrawiam.
MM :) pychotka.
można użyć proszku do pieczenia zamiast suszonych drożdży? :>
pozdrawiam.
Zachęcona smakowitymi zdjęciami też upiekłam te bułeczki, z cynamonem.
Moje nie wyszły takie śliczne, ale pierwsze koty za płoty, następne będą ładniejsze. W smaku są idealne, więc niedługo wypróbuję inne nadzienia. Dziękuję za przepis.
Jaga, ciasto jest z założenia drożdżowe więc proszek do pieczenia chyba nie sprawdzi się w tym przepisie.
Cwasia widziałam na Twojej stronie :) super Ci wyszły, a stronka bardzo fajna :)
Piękne bułeczki i zdjęcia też – bardzo apetyczne :)
Aniu,zrobilam je ! Są pyszne :)
Dziękuję bardzo za miłe komentarze :).
Majana widziałam na Twojej stronce :) Super Ci się udały, ja następnym razem też zrobię z serem bo mi smaka narobiłaś :)
Dziekuje, ciesze sie,ze Ci sie podobaja :)A z serem sąrzeczywiscie pyszne :D Pozdrawiam.
sliczne! ja nadal ich nie zrobilam :( mam nadzieje, ze moze w jakies dalszej lub blizszej przyszlosci sie odwaze :)
pozdrawiam
Witaj,
Przecudnej urody są te bułeczki, zresztą jak wszystkie Twoje wypieki, siedzę i z zapartym tchem przeglądam przepisy. Jutro bułeczki piekę z moim dzieckiem, już obiecałam :) a żabki pójdą na drugi ogień, bo już wiem, że nie da się ich pominąć. Prześliczne, zapewne przesmaczne – zbieram siły na jutro i zabawę w pomaganie małemu dziecku, bo przecież każdy mały człowiek wszystko robi sam :)
Gratuluję pięknej strony, smakowitych przepisów i bardzo pięknych zdjęć. Aż chce się schrupać ekran komputera. Mniam!
Dziękuję bardzo za miłe słowa i życzę sukcesów we wspólnym (z dziecięciem) pieczeniu :)
Czy na trzeci dzień też będą smaczne? Czasami piekę chłopakowi ciasteczka i mu wysyłam zazwyczaj dochodzą nie na drugi,ale na trzeci dzień;(
U mnie żadne wypieki nie doczekają trzeciego dnia :). Ale pewnie jak to drożdżowe ciasto, najlepsze w pierwszym dniu ale i w trzecim da się zjeść :)
Pycha, upiekłam z cynamonem, następne będą z jabłkami. Dla mnie trochę mało słodkie, więc ostatnie przed pieczeniem posypałam cukrem.
Krócej pieczone są są cudnie miękkie i pulchne, 15 min całkiem wystarcza. Świetne i dość proste, zniknęły w kilka chwil.
Mam zrobine kruche ciasto jakis nowy przepis z serkiem kremowym,podobno pyszne i szukalam sposobu na wykonanie czegos ciekawego z cynamonem.Wasze ciasteczka wygladaja pysznie.Bylam ciekawa czy wystarczy posypac cynamonem i cukrem czy nie jest potrzebne maselko,jak beda pyszne i ladne napisze i zalacze zdiecie.Pozdrawiam,Magda.
Leave reply
Szukaj
O mnie
Czarownica zafascynowana mocą ziół, fanka wytrawnego wina i calvadosu, jazzoholik.
Napisz do mnie
Kategorie
Archiwum
Meta
Zdjęcia i wpisy, które prezentuję na blogu są mojego autorstwa. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie oraz wykorzystywanie w internecie lub innych publikacjach. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest sprzeczne z przepisami ustawy o prawach autorskich.
(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r.Dz.U.Nr 24, poz. 83).
TAGI
bakalie cynamon czekolada drożdże grill hand made jabłka karmel kruche lukrowanie marchewka migdały orzechy owoce leśne przyprawy korzenne smażone twaróg świąteczne wypieki