Przepisy świąteczne
Ciasta, keksy, pierniki
- • Pasta ze skórki pomarańczowej. Do wypieków, do masy makowej, do kremów.
- • Do smarowania chleba, do podjadania łyżką, do przekładania ciasteczek – masło orzechowe z korzenną nutą.
- • Strucla makowa. Delikatne, kruche ciasto wypełnione makowym nadzieniem.
- • Masa makowa, do nadziewania babeczek, do strucli makowej, do makowca.
- • Ciasto korzenne z Guinnessem. Bardzo dobre, wilgotne i aromatyczne ciasto. Może być smaczną alternatywą dla tradycyjnego piernika.
- • Piernik dojrzewający, im wcześniej zarobiony tym lepiej, nadaje się do upieczenia w keksówce lub do przygotowania krajanki piernikowej.
- • Piernik na piwie, do upieczenia w ostatniej chwili, bo im świeższy tym smaczniejszy.
- • Świąteczny keks migdałowy, bez mąki, zwarty, wilgotny i aromatyczny.
- • Keks z dodatkiem potartego jabłka, długo zachowujący świeżość.
- • Piernik marchwiowo – orzechowy, delikatny i długo zachowujący świeżość.
- • Makowiec na biszkopcie, pieczony „do góry nogami”.
- • Keks, najlepszy przepis!
- • Świąteczna krajanka orzechowa.
- • Piernik z marcepanem i powidłami.
Pierniczki i drobne ciasteczka
- • Kakaowe guziczki – niezwykle kruche ciasteczka. Idealne do świątecznych paczek.
- • Choinka z czekolady. Słodka, jadalna dekoracja świąteczna.
- • Ciasteczka cynamonowe. Przepis na ciasteczka „w słoiku”. Suche produkty umieszczone w ozdobnym słoiku mogą być miłym prezentem choinkowym dla łasuchów. Karteczki ze sposobem przygotowania i etykiety na słoik do wydrukowania w PDF.
- • Pierniczki z ziemniakami. Bardzo delikatne, mięciutkie, rozpływają się w ustach. Nie wymagają leżakowania. Idealne dla spóźnialskich.
- • Nugat z bakaliami. Smakołyk dla wielbicieli wielkiej słodyczy. Idealny do świątecznych paczuszek z słodkościami.
- • Ciasteczka cynamonowe z melasą. Nie mają nic wspólnego z pierniczkami. To zupełnie inny smak i konsystencja. Ciasteczka są chrupiące, twarde i kruche. Smak cynamonu jest jedynie tłem dla dominującego smaku melasy. Bardzo smaczne.
- • Pierniczki Katarzynki z ciasta dojrzewającego.
- • Cake pops czyli ciasteczkowe lizaki albo ciasteczka na patyczkach – łatwe, fajne, każdy może je przygotować.
- • Kruche babeczki z nadzieniem makowym. Malutkie, takie na jeden kęs, pyszne!
- • Florentynki czekoladowe z bakaliami, do przygotowania 'na ostatnią chwilę.’
- • Ciasteczka mleczno – kokosowe (bez pieczenia).
- • Przepis na pierniczki. To ciasto jest idealne do pieczenia domków z piernika, świeczników i piernikowych sań. Pierniczki nie muszą leżakować po upieczeniu.
- • Świąteczne makaroniki orzechowo – migdałowe.
- • Pierniczki (moje 'rodzinne’), pyszne! im dłużej leżakują w puszce po upieczeniu, tym smaczniejsze i delikatniejsze.
- • Maleńkie, maślane ciasteczka, idealne do świątecznych paczek.
- • Drobne, bardzo kruche ciasteczka, idealne do świątecznych paczek.
- • Pepparkakor – pieprzne ciasteczka.
- • Pierniczki pepparkakor. Prosty przepis, ciasto nie wymaga leżakowania i daje się bardzo cienko wałkować. Pierniczki nie odkształcają się podczas pieczenia.
- • Choinki bezowe (na patyczkach). Malutkie bezy w kształcie choinek, mogą być słodką dekoracją świątecznego stołu.
- • Pierniczki nadziewane. Bardzo miękkie. Można je wypełnić dowolnym nadzieniem (marcepanem, czekoladą, powidłami).
- • Mini beziki. Kawowe z czekoladą. Maleńkie, na jeden kęs. Idealne do świątecznych paczek.
Jak zrobić lukier i jak lukrować pierniczki
Piernikowe inspiracje, dekoracje i prezenty piernikowe
Jak lukrować – VIDEO tutoriale
Wszystkie przepisy można wydrukować! Pod każdym wpisem znajduje się odnośnik „Drukuj przepis”
Back to Top
Leave reply