Dzisiejszy wpis rozpoczyna tegoroczny kalendarz adwentowy. Będą przepisy na ciastka, będzie o lukrowaniu pierniczków, będą pomysły na własnoręcznie wykonane prezenty pod choinkę i będą wpisy gościnne :). Do współpracy zaprosiłam autorów trzech blogów kulinarnych, ale poznacie ich dopiero jak przypadnie kolej na ich okienko w kalendarzu :). Na razie to tajemnica.
Ubiegłoroczny Kalendarz Adwentowy cieszył się dużym powodzeniem, mam nadzieję, że w tym roku będzie jeszcze lepiej :).
Na początek proponuję Wam 12 przepisów w jednym okienku. Pierwsze okienko w kalendarzu zbiegło się w czasie z publikacją Specjalnego Świątecznego Numeru Magazynu MASZKETY. Czytajcie, korzystajcie, podziwiajcie i chwalcie :). Okładka magazynu to piernik, który specjalnie upiekłam i polukrowałam na tą okazję. Efekt finalny to moje czwarte podejście do okładkowego piernika, pierwsze trzy mnie uwierały :).
Po Magazyn Maszkety klikajcie tu:
Share the post Maszkety – Specjalny Numer Świąteczny
Jak wykonać kolorowy cukier do wypieków pokazałam w tym wpisie, a dzisiaj przepis na kolorową lukrową posypkę do ciasteczek i pierniczków. Wykonanie jest proste, wystarczy lukier, barwniki. ostry nóż i możecie wykonać posypkę w dowolnym kolorze.
Do wykonania posypki cukrowej będziecie potrzebować:
gęstego lukru
barwników spożywczych
tylki nr 2 lub pergaminowego rożka do wyciskania lukru (jak zrobić pergaminowy rożek przeczytacie w tym wpisie).
Przepis na lukier znajdziecie w tym wpisie. Lukier powinien być bardzo gęsty więc dodajcie więcej cukru aby lukier miał konsystencję pasty. Lukier możecie zabarwić na dowolny kolor. Z lukru wyciskamy paski, nie muszą być idealnie równe. Lukier odstawiamy do wyschnięcia. Gdy lukier zupełnie wyschnie kroimy go, ostrym nożem, na pół centymetrowe kawałki.
Posypkę możecie przygotować w dowolnym kolorze.
Share the post Cukrowa, kolorowa posypka do ciastek i pierniczków
Share the post "Cukrowa, kolorowa posypka do ciastek i pierniczków"
W odpowiedzi na Wasze pytania skąd mam kolorowy cukier, przygotowałam krótką instrukcję jak możecie przygotować taki cukier własnoręcznie. Własnoręcznie przygotowany cukier jest zdecydowanie tańszy od kupnego i dodatkowo możecie łączyć barwniki ze sobą i tym sposobem przygotujecie cukier w najbardziej wymyślnym kolorze.
Do wykonania kolorowego cukru potrzebne będą:
woreczki strunowe (najlepiej 12 x 20 cm)
patyczek
rękawiczki jednorazowe
cukier kryształ (biały)
barwniki spożywcze w żelu lub paście
Do woreczka wsypujemy 3/4 szklanki cukru. Woreczek o wymiarach 12 cm x 20 cm pomieści dużo więcej cukru, ale gdy wsypiecie cukru zbyt dużo będzie go trudno równomiernie zabarwić. Do cukru dodajemy barwnik spożywczy. Ja nabieram barwnik drewnianym mieszadełkiem do kawy. Z woreczka usuwamy nadmiar powietrza i zamykamy woreczek.
Palcami rozcieramy cukier z barwnikiem (przez woreczek). W pierwszym etapie cukier będzie taki jak na zdjęciu poniżej, będą widoczne białe kryształki i zabarwione.
Wtedy przechodzimy do kolejnego etapu. Zaczynamy rozcierać cukier tak jakbyście zapierali plamę na koszuli :). Trzeba to robić dość delikatnie żeby nie zrobić dziury w woreczku, bo cukier się wysypie.
Kilkakrotnie w czasie rozcierania cukru otwieramy woreczek i sprawdzamy czy cukier równomiernie zabarwiony. Gdy w cukrze widać jeszcze kawałki barwnika, trzeba rozcierać jeszcze przez jakiś czas.
Zabarwiony cukier wysypujemy na talerz albo do płaskiego pojemniczka aby go lekko przesuszyć. Cukier nie jest mokry, ale gdy użyjecie sporo barwnika może być takiej konsystencji jak cukier muscovado. Jak go zostawicie na kilkanaście minut w płaskim pojemniku to przeschnie i będzie sypki jak cukier kryształ.
Cukier przechowujemy w woreczkach strunowych lub słoiczkach.
Pamiętajcie aby wszystkie prace wykonywać w rękawiczkach ponieważ barwniki trudno zmyć z rąk.
Ponieważ pytacie o barwienie cukru płynnym barwnikiem, przetestowałam wersję z płynnym barwnikiem. Na 3/4 szklanki cukru użyłam 1/2 łyżeczki płynnego barwnika. Cukier barwi się szybciej niż barwnikiem w żelu i bardziej równomiernie. Niestety jest po wymieszaniu wilgotny. Trzeba go rozsypać na talerzu i zostawić do wyschnięcia. Potrwa to dłużej niż w przypadku użycia barwnika w żelu lub paście. Jeżeli chcecie uzyskać intensywniejszy kolor niż ten, który otrzymacie po dodaniu 1/2 łyżeczki barwnika, dodajcie kolejne 1/2 łyżeczki barwnika dopiero po całkowitym wysuszeniu zabawionego cukru.
Share the post Jak zrobić kolorowy cukier do dekoracji ciasteczek i pierniczków
Share the post "Jak zrobić kolorowy cukier do dekoracji ciasteczek i pierniczków"
• Przepis na przyprawę do piernika
Share the post Przepisy świąteczne