Jabłka zapiekane

Na blogach już pachną pierniki, za oknami pierwszy śnieg, a u mnie jeszcze wspomnienie jesieni. Zapiekane jabłka. Pyszny podwieczorek na pierwsze naprawdę chłodne dni.

jabłka zapiekane_nm3

 

JABŁKA ZAPIEKANE

 

8 niewielkich jabłek

4 łyżki płatków owsianych (drobnych)

4 łyżki siekanych migdałów

2 łyżki miodu

1 łyżeczka cynamonu

4 łyżeczki masła

4 łyżeczki brązowego cukru

sok z cytryny

 

Jabłka myjemy, odcinamy wierzch i wydrążamy gniazda nasienne. Brzeg jabłka smarujemy sokiem z cytryny aby jabłko nie ściemniało.

Płatki owsiane wsypujemy do rondelka, dodajemy miód, cynamon i migdały. Lekko podgrzewamy aby płatki owsiane i migdały równomiernie obtoczył miód. Do wydrążonych jabłek wsypujemy płatki, mniej więcej do połowy wysokości otworu. Na płatki układamy masło (do każdego jabłka pół łyżeczki masła) i przysypujemy płatkami. Nadzienie lekko ugniatamy i na wierzch wsypujemy brązowy cukier (na każde jabłko pół łyżeczki masła). Jabłka wkładamy do foremek na babeczki (można też do formy na muffiny) i zapiekamy aż cukier się rozpuści, a jabłko zmięknie.

 

Wydrukuj przepis

jabłka zapiekane_nm1

jabłka zapiekane_nm4

Share the post Jabłka zapiekane

Ciasto cynamonowe z podwójną kruszonką

Ostatnie kilka tygodni spędzałam głównie przy maszynie do szycia. Na szczęście szyciowy maraton dobiegł już do końca. W ten weekend planuję dni lenia, a od poniedziałku zaczynam przygotowania do świąt :). Ponieważ szycie zabierało mi mnóstwo czasu to upiekłam bardzo szybkie ciasto z podwójną kruszonką. Ciasto konsystencją przypomina babkę ucieraną a fajne w nim jest to, że jedna warstwa kruszonki znajduje się na wierzchu, a druga warstwa wewnątrz ciasta.

cynamonowe2kruszonki_nm1

 

CIASTO  CYNAMONOWE  Z  PODWÓJNĄ  KRUSZONKĄ

 

2 jajka

1 szklanka cukru

100 g masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

180 ml kwaśnej, gęstej śmietany

1 1/2 szklanki mąki

kruszonka:

1/4 szklanki mąki

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 łyżki cynamonu

2 łyżki kakao

60 g miękkiego masła

1 szklanka płatków migdałowych

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy dodajemy po jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodajemy śmietanę. Mieszamy krótko tylko tyle by śmietana połączyła się z masą.

Mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy przez sito. Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej i mieszamy. Możecie wymieszać ciasto mikserem, ale na najwolniejszych obrotach i najkrócej jak można by składniki się połączyły.

Kruszonka:

Mąkę, cukier, cynamon, kakao i masło mieszamy w misce. Do mieszania najlepiej użyć widelca. Początkowo może się Wam wydawać, że w posypce jest za mało masła, ale jak będziecie kilka minut mieszać składniki to kruszonka przybierze konsystencję mokrego, gruboziarnistego piasku. Dopiero teraz dodajemy płatki migdałowe i mieszamy.

Dno tortownicy (u mnie średnica 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta. Na warstwę ciasta wysypujemy równomiernie połowę kruszonki. Na kruszonkę wylewamy drugą połowę ciasta i wierzch posypujemy pozostałą kruszonką.

Ciasto pieczemy w temperaturze 175-180 stopni do suchego patyczka. U mnie trwało to 50 minut.

Upieczone ciasto możecie polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.

 

Wydrukuj przepis

cynamonowe2kruszonki_nm3

cynamonowe2kruszonki_nm2

Share the post Ciasto cynamonowe z podwójną kruszonką

Chlebek bananowy

Kilkudniowy urlop to całkiem przyjemna rzecz. I chociaż wzięłam urlop żeby nadgonić inną pracę, to jednak praca w domu to całkiem inna sprawa. Dlatego w przewie szycia poduszek i chusteczników upiekłam chlebek bananowy Sophie Dahl. Korciło mnie żeby dosypać do ciasta cynamonu, ale zachowałam powściągliwość i nie zmodyfikowałam przepisu. Chlebek wyszedł pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny. Polecam!

chlebek bananowy_nm1

chlebek bananowy_nm4 

CHLEBEK BANANOWY

 

75 g miękkiego masła

4 dojrzałe banany

1 szklanka cukru trzcinowego

1 jajko

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1 1/2 szklanki mąki (ja dałam 1 szklankę pszennej i 1/2 szklanki żytniej pełnoziarnistej)

 

Banany rozgniatamy widelcem.  Umieszczamy banany w misce miksera, dodajemy cukier, masło i jajko. Składniki ucieramy dodając, pod koniec ucierania, sól i sodę. Oryginalny przepis zaleca dodatek 1 łyżeczki sody, ja następnym razem dam mniej, najwyżej 3/4 łyżeczki, bo jednak po upieczeniu ciasta soda jest trochę wyczuwalna, a ja tego nie lubię. Na końcu wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 60 min.

Ciasto można upiec w foremce na keks (ok. 20 cm), ja piekłam w okrągłej formie o średnicy 22cm.

 

Wydrukuj przepis

chlebek bananowy_nm5

chlebek bananowy_nm3

Share the post Chlebek bananowy

Jabłka w karmelu

Niestety, nie udało mi się jeszcze przetworzyć wszystkich jabłek ogródkowych. Ale trzymają się całkiem dobrze, więc przetwarzanie mogę rozciągnąć w czasie.  A ponieważ halloween niedługo, to proponuję Wam zrobić jabłka w karmelu, które powinny znaleźć się na każdym, porządnym halloween party. W jednym z wcześniejszych wpisów KLIK KLIK możecie przeczytać skąd się wzięła tradycja zbierania cukierków i robienia lampionów z dyni.

jabłka w karmelu_nm4

 

JABŁKA W KARMELU

 

cukier

woda

śmietana kremówka

patyczki drewniane lub plastikowe

kolorowe posypki

 

Cukier wsypujemy do rondelka. Wlewamy wodę, wody ma być tylko tyle by wsiąkła w cukier. Trzeba wlewać ją powoli żeby miała czas zwilżyć cukier. Cukier z wodą podgrzewamy na małym ogniu.

W czasie gdy cukier się gotuje przygotowujemy jabłka. Jabłka myjemy, dokładnie suszymy i nabijamy na patyczki. Do małych miseczek wsypujemy posypki. Możecie użyć posypek cukrowych, grubego cukru, siekanych migdałów.

Gdy cukier zacznie się brązowić i będzie miał ładny złoty kolor, zdejmujemy go z ognia i wlewamy śmietanę. Mieszamy intensywnie aż powstanie jednolita masa. Teraz trzeba postępować sprawnie, bo karmel szybko zastyga. Żeby wydłużyć czas 'żywotności’ można włożyć garnuszek z karmelem do miski z gorącą wodą. Jabłka możecie zanurzać w karmelu, ale ja wybrałam inny sposób i oblewałam jabłka karmelem od góry. Posypką trzeba jabłka obsypywać od razu po oblaniu karmelem inaczej karmel zastygnie i posypka się nie przylepi.

Ja na 7 małych jabłek użyłam 1,5 szklanki cukru i 1/4 szklanki kremówki.

 

Wydrukuj przepis

jabłka w karmelu_nm3

jabłka w karmelu_nm2

jabłka w karmelu_nm1

Share the post Jabłka w karmelu

Przepisy świąteczne

baner

Ciasta, keksy, pierniki

 

  • Piernik dojrzewający, im wcześniej zarobiony tym lepiej, nadaje się do upieczenia w keksówce lub do przygotowania krajanki piernikowej
  • Piernik na piwie, do upieczenia w ostatniej chwili, bo im świeższy tym smaczniejszy
  • Świąteczny keks migdałowy, bez mąki, zwarty, wilgotny i aromatyczny
  • Keks z dodatkiem potartego jabłka, długo zachowujący świeżość
  • Piernik marchwiowo – orzechowy, delikatny i długo zachowujący świeżość
  • Makowiec na biszkopcie, pieczony „do góry nogami”
  • Keks, najlepszy przepis!
  • Świąteczna krajanka orzechowa
  •  

    Pierniczki i drobne ciasteczka

     

  • Kruche babeczki z nadzieniem makowym. Malutkie, takie na jeden kęs, pyszne!
  • Florentynki czekoladowe z bakaliami, do przygotowania 'na ostatnią chwilę’
  • Ciasteczka mleczno – kokosowe (bez pieczenia)
  • Przepis na pierniczki. To ciasto jest idealne do pieczenia domków z piernika, świeczników i piernikowych sań. Pierniczki nie muszą leżakować po upieczeniu
  • Świąteczne makaroniki orzechowo – migdałowe
  • Pierniczki (moje 'rodzinne’), pyszne! im dłużej leżakują w puszce po upieczeniu, tym smaczniejsze i delikatniejsze
  • Maleńkie, maślane ciasteczka, idealne do świątecznych paczek
  • Drobne, bardzo kruche ciasteczka, idealne do świątecznych paczek
  • Pepparkakor – pieprzne ciasteczka
  •  
    Przepis na przyprawę do piernika
     

    Jak zrobić lukier i jak lukrować pierniczki

     

  • Jak zrobić idealny lukier do dekorowania pierniczków
  •  

  • Foto kurs lukrowania pierniczków, zwijanie tutki z pergaminu, dekorowanie pierniczków
  •  

    Piernikowe inspiracje, dekoracje i prezenty piernikowe

     

  • Serwetniki z piernika, proste w wykonaniu, idealne jako pachnąca dekoracja na świąteczny stół
  • Pierniczki lukrowane (okrągłe i serca)
  • Kościół z lukru
  • Pierniczki lukrowane (bałwanki)
  • Pierniczki lukrowane (mikołaje)
  • Pierniczki lukrowane (czapki i rękawiczki)
  • Mikołajowe sanie z piernika
  • Pierniczki lukrowane (karty do gry)
  • Piernikowe scrabble
  • Choinkowe bombki z piernika
  • Pierniczki lukrowane (gwiazdki, konik na biegunach)
  • Świeczniki z piernika
  • Lukrowe zawieszki na choinkę
  • Pierniczki lukrowane, pierniczki na patyku (domki, serduszka)
  • Piernikowe domino
  • Pierniczki lukrowane (dzwonek, konik na biegunach)
  • Pierniczki lukrowane (bombki)
  • Świeczki piernikowe, choinka piernikowa
  • Domek z piernika
  • Pierniczki lukrowane (świeczki, autka, żabki)
  •  

    Wszystkie przepisy można wydrukować! Pod każdym wpisem znajduje się odnośnik „Drukuj przepis”

    Share the post Przepisy świąteczne

    Back to Top