Ponieważ Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, to zebrałam dla Was wszystkie wielkanocne przepisy w jednym miejscu. W propozycjach na Wielkanoc znajdziecie przepisy zarówno „na słodko” jak i „na słono”. :)
Share the post Przepisy na Wielkanoc
Bardzo lubię ciasta z dodatkiem warzyw. Kto nie próbował, tego naprawdę serdecznie namawiam do upieczenia takiego warzywnego smakołyku :). Wspaniale smakuje ciasto czekoladowe z burakami albo ciasto z dodatkiem marchewki. Warzywa w ciastach są niewyczuwalne w smaku i nadają ciastom wilgotności co sprawia, że długo pozostają świeże i smaczne.
90 g kokosu (wiórki)
1/2 szklanki mleka
1 szklanka brązowego cukru
1/4 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki soku z cytryny
3/4 łyżeczki sody
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka potartej cukinii
Cukinię myjemy i ścieramy (ze skórką) na tarce o drobnych oczkach.
Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
W jednej misce łączymy jajka, cukinię, olej, mleko i sok z cytryny. Do drugiej miski wsypujemy wiórki kokosowe, cukier, mąkę i sodę. Suche składniki dokładnie mieszamy i do składników płynnych dodajemy sypkie. Mieszamy krótko, tylko tyle by składniki się połączyły. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości foremki. Muffiny pieczemy około 20 minut w temp 180 190 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy muffiny się upiekły.
Share the post Muffiny z cukinią
Długo mnie nie było, ale ostatnio praca na dwóch etatach nie daje chwili wytchnienia. Dzisiaj jednak porzuciłam szycie (drugi etat :) ) i zrobiłam pyszny tort bezowy z musem truskawkowo – rabarbarowym.
5 białek
350 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
400 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
dowolne owoce
200 g rabarbaru (użyłam mrożonego)
400 g truskawek (użyłam mrożonych)
1/3 szklanki miodu (można zastąpić cukrem)
Białka umieszczamy w mice i ubijamy mikserem na sztywną pianę (można dodać 1/2 łyżeczki Cream of Tartar). Gdy piana będzie dobrze ubita stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy aż piana będzie śnieżno biała i lśniąca i będzie mocno przylegać do rózgi miksera.
Na pergaminie rysujemy ołówkiem koło (obrysujcie talerz takiej wielkości żeby tort się mieścił na paterze). Pergamin kładziemy na blaszce do pieczenia (śladem ołówka do dołu). Masę bezową nakładamy łyżką na pergamin. Warstwa powinna być dość gruba, Na brzegach nałóżcie więcej masy żeby utworzyło się w środku wgłębienie, wówczas śmietana i owoce nie będą „wypływać” w czasie krojenia z pomiędzy blatów bezowych.
Bezę suszymy w temperaturze 100-110 stopni przez około 90 minut.
Miód podgrzewamy w rondelku, wrzucamy rabarbar i odstawiamy z ognia. Dorzucamy truskawki i dodajemy esencję waniliową. Czekamy kilka minut aż owoce nieco zmiękną od ciepłego miodu i miksujemy wszystko blenderem na gładki mus.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Owoce myjemy, większe kroimy na kawałki.
Na zimną bezę wykładamy bitą śmietanę, nakładamy na wierzch owoce. Przed podaniem polewamy tort musem truskawkowo – rabarbarowym.
Share the post Tort bezowy z owocami i musem truskawkowo – rabarbarowym
Share the post "Tort bezowy z owocami i musem truskawkowo – rabarbarowym"
Zgodnie z zapowiedzią przedstawiam Wam wyniki Konkursu Piernikowego, który gości na blogu od sześciu lat :). W tym roku – porównując do lat poprzednich – niewielu uczestników wzięło udział w konkursie. Jednak nie wpłynęło to na „fajność” wierszyków, które nadesłaliście. W konkursie można było wygrać poduszkę pączek i filcowe etui na klucze.
Wybór, jak zwykle, nie był łatwy, ale ostatecznie wyniki przedstawiają się następująco:
1. Pierwsze miejsce – Wiesia (komentarz dodany 6 grudnia 2015 o 11:13 na blogu) – do Wiesi jedzie poducha pączek i paczuszka z ciasteczkami świątecznymi.
Kiedy kot kolędy mruczy, piernik z lukrem nie utuczy!
2. Drugie i trzecie miejsce zajęły:
Barbórka (komentarz dodany 4 grudnia 2015 o 10:26 na blogu) – Kiedy smutno, kiedy nuda, kot i piernik czynią cuda.
Małgosia (komentarz dodany 19 listopada 2015 o 11:51 na blogu) – Gdzie jest piernik?! W kuchni trwoga! Kot go pożarł? Olaboga!
Do Barbórki i Małgosi pojadą filcowe etui w kształcie kota i paczuszki z ciasteczkami świątecznymi :)
Proszę zwycięzców o wysłanie adresu do wysyłki :)
Wszystkim biorącym udział w konkursie serdecznie dziękuję za wspólną zabawę i zapraszam w przyszłym roku :)
Share the post Konkurs piernikowy – wyniki
Share the post Przepisy świąteczne